Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva se află printre cele 19 muzee prezente la o expoziție internațională ce va fi deschisă, zilele următoare, în Belgia. Este vorba despre expoziția internațională „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României”, deschisă Belgia, în perioada 19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, în cadrul Festivalului „Europalia”.

Exponatele provin de la Muzeul Național de Istorie a României, precum și de la alte 18 instituții muzeale din țară, care au contribuit la realizarea acestui proiect amplu, printre care se află și muzeul din Deva.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva participă la acest eveniment internațional cu o serie de cinci piese: Relief ajurat redând pe Mithras Tauroctonus (piesă aparținând Epocii Romane), Statuetă reprezentând un Genius (piesă aparținând Epocii Romane), Vas în formă de pasăre, (piesă aparținând Culturii Wietenberg, perioada Bronzului Mijlociu), Strachină (piesă aparținând Culturii Wietenberg, perioada Bronzului Mijlociu), Strachină (piesă aparținând Culturii Otomani, faza a III-a, perioada Bronzului Târziu), descoperite pe teritoriul județului Hunedoara.

În cadrul pregătirii expoziției „Dacia. The Glorious Past of Romania“ a fost realizat și un documentar-suport, o producție independentă la care a lucrat o echipă belgo-română. Filmările cu dronă și cameră video au avut loc în perioada 17-30 iunie 2019 și au fost realizate la câteva situri istorice de interes național printre care se află și Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, capitala provinciei romane și Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dac.

Festivalul „Europalia” este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului „Europalia”, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de „Europalia” International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului „Europalia” este dedicată României, țara invitată de onoare.

Articolul precedent„Stelele Cetății” Deva: 19 finaliști vor intra în concurs
Articolul următorCelebrul comisar Traian Berbeceanu ar putea face parte din noul Guvern