307.506.000 lei este  suma necesară pentru continuarea lucrărilor la DN 66A Câmpu lui Neag – Herculane.  Guvernul a aprobat joiindicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum de legătură DN 66A km 47+600 – km 66+204, Câmpu lui Neag – Cerna”, judeţul Gorj.

Potrivit Hotărârii de Guvern, finanţarea obiectivului de investiţii ar urma să se realizeze din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Conform Ministeruilui Trabnsporturilor, inițiatorul proiectului, implementarea acestuia va avea impact pozitiv prin dezvoltarea zonei turistice şi creşterea traficului cu destinaţie turistică şi de agrement de la lacul Cernei care ar putea constitui o puternică sursă de atracţie şi dezvoltare; Reducerea duratei de transport şi economie de combustibil; Creşterea confortului şi siguranţei în trafic; Dezvoltarea zonelor pe care le deserveşte, dar și atragerea forţei de muncă locală pe timpul execuţiei.

Sectorul de drum este parte componentă a DN 66A şi face legătura între Câmpu lui Neag şi Valea Cernei, în prezent este pietruit, are platforma de 4,00m-6,00m şi carosabilul de 3,00m – 4,00m, fiind degradat în cea mai mare parte, nu există rigole sau şanţuri pereate. Pe toată lungimea traseului lipsesc parapeţii pentru siguranţa circulaţiei. DN 66A este asfaltat pâna la Campu lui Neag. În prezent, din zona localităţilor Petrila, Petroşani se poate ajunge în localitatea Băile Herculane doar pe un traseu ocolitor, pe reţeaua existentă de drumuri naţionale, prin Târgu Jiu pe DN 66 iar apoi pe DN 67D către localitatea Baia de Aramă. Caracteristicile tehnice şi de exploatare actuale ale drumului pe sectorul km 47+600 – km 66+204 nu corespund normelor tehnice în vigoare prevăzute pentru un drum naţional de clasă tehnică V. Declivităţile (pantele) actuale ale drumului sunt între 14% şi 19%. Podeţele existente sunt în cea mai mare parte podeţe tubulare Φ 0,50m-1,50m, fiind majoritatea degradate, fără amenajări în amonte şi aval (camere de cădere, pereuri, etc.). Acestea sunt insuficiente ca număr pentru descărcarea apelor pluviale şi au diametrul mic pentru a putea prelua debitul la viituri mari. Şanţurile lipsesc în cea mai mare parte, iar cele existente sunt erodate sau înfundate”, scrie în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre.

Sectorul de drum analizat este parte componentă a drumului naţional DN 66A, începând de la km 47+600, din zona Cantonului Silvic Câmpuşel şi se termină la km 66+204, la coada lacului de acumulare Valea lui Iovan. Altitudinile variază între 1400 m în zona de început a traseului, acestea scăzând până la circa 700 m către finalul traseului. Drumul se desfăşoară prin zone împădurite, urcând până la pasul Jiul-Cerna (km 50+300) de unde coboară până la râul Cerna (km 62+400) desfăşurându-se paralel cu acesta pe partea stângă până la km 63+825. În continuare, drumul traversează râul Cerna printr-un pod existent, care are lungimea de 24,50 m, lăţime de 5,25 m şi trotuare 2 x 0,90 m. Acest pod nu corespunde din punct de vedere al gabaritului şi al clasei de încărcare. Către sfârşitul traseului, drumul este mărginit de Dealul Cardomanu pe partea dreaptă (sens către Cerna – sat) şi Dealul Alunu pe partea stângă, mai arată documentele.

Articolul precedentA început „Deva Film Fest”. Lungmetraje de calitate rulează la Cinema „Patria” din oraş
Articolul următorFOTO| Spectacol gratuit pentru copiii dintr-o zonă defavorizată a judeţului Hunedoara