Un obicei momârlănesc dăinuie de sute de ani în Petroșani. Momârlanii împodobesc crucile mormintelor în Joia Mare a Paștelui. Tradiţia băştinaşilor din Valea Jiului, denumiţi şi momârlani, spune că în Joia Mare crucile din cimitire trebuie împodobite pentru ca şi cei plecaţi la cele veşnice să poată sărbători Învierea Domnului.

Obiceiul este unic în ţară şi vine din timpuri străvechi, de la oierii care păstoreau turmele pe munţii din Valea Jiului. Tradiţia se păstrează şi acum, în satele aflate în vecinătatea oraşelor din Valea Jiului

Obiceiul împodobirii crucilor nu se ştie exact ce origine are, nici măcar bătrânii nu-şi mai amintesc povestea care stă în spatele acestuia. Toţi ştiu că în acest fel îşi arată respectul faţă de cei morţi şi că este un obicei care trebuie continuat. Un obicei pe care nici măcar regimul comunist nu l-a putut face uitat. Bătrânii spun că nu o dată comuniştii i-au ameninţat şi au încercat să-i oprească să împodobească crucile, dar de fiecare dată tentativa le-a eşuat.

Obiceiul este specific locului şi semnifică grija pentru sufletele morţilor. În noaptea de Înviere oamenii vin la cimitir să aprindă lumânări, iar acea noapte este cea mai frumoasă, când cimitirul este cuprins de mii de luminiţe aprinse.

 

 

Articolul precedentPaștele întâmpinat cu ouă roșii la Casa Pollicino
Articolul următorBisericile în atenția pompierilor hunedoreni în perioada sărbătorilor Pascale