Peste 10.000 de cărți funciare au fost eliberate, gratuit, pentru proprietarii de imobile din județul Hunedoara, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2018. O comună hunedoreană este cadastrată în proporţie de 100 la sută.

Este vorba despre Ghelari, localitate situată în Ţinutul Pădurenilor, acolo unde, în 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT), fiind eliberate 10.383 de cărți funciare.

Anul trecut, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Hunedoara a semnat contracte de finanțare cu 57 de UAT-uri, iar 37 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de cadastru general, pentru un număr estimat de 47.032 de imobile, reprezentând o suprafață de 23.627 de hectare. Totodată, în anul 2018, au fost scoase la licitație primele cinci UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării.

Dobra, Lăpugiu de Jos, Gurasada, Ilia și Brănișca se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație. „În prezent, din totalul de 69 de UAT-uri din județul Hunedoara, o comună (Ghelari) este cadastrată în proporție de sută la sută, iar în alte 61 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale”, spun reprezentanţii OCPI Hunedoara.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Articolul precedentCNAIR și Poliția Română nu au încheiat niciun protocol pentru radare. Precizare din partea companiei de drumuri
Articolul următorSTATISTICI| Mai multe căsătorii, mai puține decese, la Deva