Reprezentanţii Primăriei Deva spun că, municipiul de la poalele Cetăţii are cel mai mare număr de proiecte pe fonduri europene, din județul Hunedoara, depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Vest – Timișoara.

Potrivit unui raport cu situația proiectelor publice cu implementare în județul Hunedoara, cu finanțare prin POR 2014-2020, publicat de ADR Vest la sfârșitul anului 2018, Deva se află pe primul loc în topul UAT-urilor din județul Hunedoara, cu un număr de 27 de proiecte pe fonduri europene, susţin reprezentanţii administraţiei publice locale.

„Conform raportului cu situația proiectelor publice cu implementare în județul Hunedoara, publicat de ADR Vest, Deva este urmată în topul orașelor cu proiecte pe fonduri europene din județul Hunedoara, de UAT-urile: Hunedoara (19 proiecte), Petrila (18 proiecte), Orăștie (14 proiecte), Uricani (8 proiecte), Lupeni (6 proiecte), Petroșani (5 proiecte), Hațeg (5 proiecte), Călan (5 proiecte), Simeria (3 proiecte), Brad (3 proiecte), Geoagiu (3 proiecte), Vulcan (2 proiecte), Băcia (1 proiect), Ribița (1 proiect), Sălașu de Sus (1 proiect)”, au transmis aceştia, prin intermediul unui comunicat.

Din spusele reprezentanţilor municipalităţii, proiectele pentru Deva vizează infrastructură clădiri (școli, grădinițe, creșă, centru de zi pentru servicii de asistență comunitară), infrastructură urbană (modernizare sistem de transport public local, amenajare zone pietonale și semipietonale, piste pentru bicicliști, amenajare grădini urbane), reabilitare energetică (creșterea eficienței energetice a blocurilor, a clădirilor unităților de învățământ) și obiective de patrimoniu (reabilitare zonă urbană Dealul Cetății Deva– refuncționalizare incinta I). Proiectele cu finanțare europeană se află în diferite stadii: cu contract de finanțare semnat, în fază precontractuală sau de evaluare.

Valoarea totală a proiectelor cu finanțare accesată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, depuse până acum de municipiul Deva la ADR Vest este de 207.322.246.06 lei.

„Serviciul Programe, Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Deva mai are în pregătire încă două proiecte pentru a fi finanțate prin POR 2014-2020, care urmează să fie depuse până la finalul lunii ianuarie 2019, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest – Timișoara. Acestea sunt: amenajare zonă pietonală centru istoric (cu o valoare de 21.564.190,55 lei) și modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea structurii aferente (cu o valoare de 41.564.190,55 lei). Pe lângă finanțările accesate prin POR 2014-2020, municipiul Deva a mai solicitat finanțări prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și fonduri elvețiene”, au arătat cei de la Primăria Deva.

Conform acestora, prin POCA există două proiecte „Măsuri pentru prevenirea corupției în administrația publică locală a Municipiului Deva din județul Hunedoara”, în valoare de 281.308,00 lei, aflat în faza de implementare, şi ,,Optimizarea proceselor în concordanță cu Strategia pentru consolidarea Administrației publice la nivelul Municipiului Deva”, în valoare de 3.783.836,00 lei, admis pentru finanțare și urmează să fie semnat contractul.

Prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, municipiul Deva are depus proiectul ,,Abordarea integrată <Premiul European pentru Energie> din Fondul pentru acțiuni în domeniul managementului energiei durabile”, în valoare de 118.000, 00 lei, aflat în faza de implementare.

 

Articolul precedentFOTO: Telescaunul din Straja, înghețat
Articolul următorSe fac angajări la poliţie. Cinci posturi de ofiţer, scoase la concurs de IPJ Hunedoara