Legea pensiilor ar putea suferi modificări. Minerii ar putea ieși la pensie dacă îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel puțin 45 de ani și care au lucrat cel puțin 50% din timpul de lucru normal în subteran. Este o prevedere a unei inițiative legislative inițiată de senatorul PSD, Cristian Resmeriță, dar și de alți colegi parlamentari.

Pentru că două unități miniere își vor înceta activitatea, iar în acești anu nu au găsit alte alternative pentru Valea Jiului și sute de mineri nu îndeplinesc condițiile de pensionare, Legea Pensiilor ar putea suferi modificări. Un proiect de completare a legii a fost depus în Senat.

“Exploatările miniere ce se vor închide în baza acestor înțelegeri se află într-o zonă monoindustrială și slab dezvoltată din punct de vedere economic, ceea ce face aproape imposibilă recalificarea și integrarea pe piața muncii a persoanelor de urmează a fi concediate. De asemenea, ca urmare a închiderii exploatărilor miniere și a reducerilor de personal din alte exploatări miniere, aceștia nu vor mai putea să lucreze ca mineri”, arată senatorul PSD, Cristian Resmeriță în expunerea de motive.

Potrivit senatorului, doar persoanele care au lucrat în minerit și îndeplinesc o serie de condiții ar putea beneficia de noile prevederi în cazul în care acestea vor fi adoptate de Parlament.

“Conform dispozițiilor actuale ale Legii pensiilor publice, persoanele care lucrează în activitatea minieră și-și desfășoară activitatea în subteran, în proporție de cel puțin 50% din timpul normal de muncă, și au cel puțin 45 de ani să poată ieși la pensie, dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Această prevedere se va aplica exclusiv pentru persoanele ce urmează să fie concediate ca urmare a închiderii exploatărilor miniere ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană. Așa cum se poate observa, de această modificare va putea beneficia un număr limitat de persoane, cele care îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel puțin 45 de ani și care au lucrat cel puțin 50% din timpul de lucru normal în subteran”, mai arată textul proiectului.

Parlamentarii vor să rezolve astfel o problemă socială a Văii Jiului, și anume cea a actualilor mineri și a viitorilor pensionari. Semnatarii proiectului mai menționează că efortul bugetar nu este unul cu impact major, numărul celor care ar putea beneficia de aceste prevederi fiind limitat. În momentul de față, stagiul de cotizare pentru mineri este de cel puțin 20 de ani subteran.

 

 

 

Articolul precedentCabana Pietrele din Retezat, închisă „până la lămurirea statutului acesteia”
Articolul următorViolonista Anna Savkina, pe scena Teatrului de Artă din Deva