Comisia Europeană (CE) a publicat lista cu cele 224 de localități din România în care internetul va fi gratuit. Pe listă se află şi mai multe localităţi din judeţul Hunedoara. Administraţiile publice locale vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless.

Municipiile Hunedoara, Vulcan şi Lupeni, precum şi localităţile Petrila, Orăştioara de Sus, Densuş, Hărău, Crişcior şi Vaţa de Jos, se află pe lista celor care vor avea internet gratuit în spaţii publice.

În total, au fost alocate 42 milioane euro pentru toate cele 2.800 municipalităţi din întreaga UE, care vor beneficia de finanţare. ”Cele 30 de state participante au avut garantate, fiecare, un număr de minimum 15 bonuri şi maximum 224, în funcţie de numărul înscrierilor. Bonurile pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice”, se arată într-un comunicat.

Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Localitățile care nu au fost câștigătoare în această rundă, vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total vor fi alocate 120 milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.

Articolul precedentAlergătorii din Deva, în „Antrenament mental” la teatru
Articolul următor6,5 milioane pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din comuna Sîntămăria Orlea