Katowice: Primul  dialog politic al Platformei europene a regiunilor miniere carbonifere în tranziție. Localitatea poloneză Katowice a găzduit primul dialog politic anual al Platformei europene a regiunilor miniere carbonifere în tranziție.

Localitatea este una cu o istorie minieră îndelungată. Trei teme majore au fost dezbătute în cadrul întâlnirii și anume Primul an pentru regiunile carbonifere în tranziție – inventarierea progreselor înregistrate”, „Bugetul UE pentru anii 2021-2027 – care sunt oportunitățile pentru regiunile miniere carbonifere?” și „Atragerea investițiilor private în regiunile miniere carbonifere – care este valoarea adăugată a Platformei”.

Din partea României la întâlnire a participat CNS Meridian și reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara. În plus au fost prezenți și cei reprezentații Greenpeace Romania și Bankwatch Romania.

Reprezentantul CSN MERIDIAN a ridicat problema îmbunătățirii metodelor de lucru folosite in cadrul Platformei și focalizarea pe aspectele care trebuie abordate cu prioritate avându-se in vedere gradul de urgentă al acestora. De exemplu, găsirea unor soluții la nivel european pentru clarificarea regimului legal al ajutorului de stat după expirarea la data de 31 decembrie 2018 a Deciziei Consiliului nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Regiunea carboniferă Valea Jiului a fost inclusă în Platforma program regiunile carbonifere în tranziție, lansată de Comisia Europeană la finele anului 2017, cu scopul de a sprijini regiunile care desfășoară activități miniere de exploatare și valorificare a cărbunelui, să dezvolte proiecte care au potențial de a stimula o transformare economică și tehnologică. În atenția platformei sunt strategii și proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului, tehnologii bazate pe cărbune compatibile cu viziunea de decarbonizare pe termen lung.

Potrivit Ministerului Energiei, în acest sens, prin Memorandumul privind aprobarea planului de măsuri pentru implementarea inițiativei privind regiunile carbonifere în tranziție pentru Valea Jiului, aprobat în ședința de Guvern din data de 4 octombrie, s-a stabilit un set de măsuri de urmează a fi puse în practică în perioada imediat următoare.

 

 

Articolul precedentMunicipiul Vulcan găzduiește un festival regional de folk
Articolul următorFOTO| Seară magică la patinoarul din Deva. Dulciuri pentru copii de la Moş Nicolae