Un obiectiv cultural reprezentativ pentru comuna hunedoreană Ribița va fi repus în valoare cu ajutorul fondurilor europene. 1.719.745 lei vor schimba aspectul ansamblului casei natale Crișan și a bustului lui Crișan.

Autoritățile locale din comuna Ribița implementează proiectul “execuție lucrări de construcții pentru obiectivul consolidare, restaurare, conservare imobil, realizare grup sanitar, refacere finisaje interioare, refacere instalație electrică, realizare instalație sanitară, iluminat arhitectural și ambiental, realizare sistem paratrăsnet, sistematizare verticală a terenului, reamenajare incintă, refacere poartă de acces, refacere împrejmuire la ansamblu „Casa Natală Crișan”, reabilitare monument „Bustul lui Crișan”.

“Starea fizică a casei natale Crișan a suferit degradări importante, starea sa de conservare punând problem majore în ceea ce privește protejarea valorilor care au dus la clasarea acestui edificiu de cult în grupa valorică B pe lista monumentelor istorice din România. Umiditatea de infiltrație pătrunsă prin acoperișul degradat a afectat semnificativ elementele structurale din lemn. Există riscul unui colaps total al acoperișului, similar ca în cazul casei lui Horea (Horea Lupuț din Cezar, județul Sălaj – tot monument istoric)”, arată autoritățile locale din comuna Ribița.

Clădirea  a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Clădirea are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea. Respectând arhitectura specifică a începutului de secol XVIII, clădirea are fundația din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie. Târnațul cu stâlpi cu arcade și acoperișul cu paie îi dau acestei case un farmec deosebit. În fata Casei memoriale se găsește bustul lui Crișan, operă a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929.

Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785 și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci.

 

 

Articolul precedentCăsuțele minerilor de pe litoral, supuse evaluării
Articolul următorJudeţul Hunedoara va găzdui, anul acesta, cinci olimpiade şcolare, dintre care una internaţională