Sala Șemineului a Palatului Magna Curia din Deva va găzdui luni, 26 noiembrie, de la ora 12:00, vernisajul expoziției „Ipostaze hunedorene din epopeea unității românești: 1918”.

Evenimentul se înscrie în programul manifestărilor pe care Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva le-a dedicat, pe tot parcursul anului 2018, celebrării Centenarului Marii Uniri.

„Încheierea Primului Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri reprezintă evenimente istorice cruciale trăite de români în anul 1918. Desfășurată pe cele două coordonate, expoziția marchează contribuția hunedorenilor la aceste momente istorice unice (…) Cei pe care îi cunoaștem cu prilejul acestei expoziții au povești de viață reprezentative pentru majoritatea românilor transilvăneni care au trăit experiența Primului Război Mondial sau au avut bucuria de a fi parte din excepționalul eveniment istoric al Marii Uniri. Drumul către Marea Unire, trecând prin Marele Război, este urmărit prin intermediul documentelor, fotografiilor vechi, decorațiilor, armelor, uniformelor sau amintirilor hunedorenilor care au participat la evenimentele de acum o sută de ani, surse istorice remarcabile cu ajutorul cărora avem privilegiul de a recupera o fărâmă din istoria evenimentelor din preajma Marii Uniri, menționează Georgeta Deju, Șef Secția de Istorie și Artă a MCDR Deva.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara şi în colaborare cu Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 noiembrie 2018 – 31 martie 2019.

Articolul precedentUn bazin de înot va fi construit și la Petrila
Articolul următorParlamentar bucureștean, în mijlocul cetățenilor din Valea Jiului