Localnicii și turiștii care trec pragul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, pe parcursul acestei luni, au posibilitatea să admire un ceanic foarte vechi, realizat în cadrul manufacturii de faianță fină de la Batiz, din județul Hunedoara. Acest atelier a funcţionat între anii 1805-1865 și a fost condus de familia D’André.

Piesa este prezentată în cadrul acțiunii „Exponatul lunii”. „În cadrul evoluției manufacturii de Batiz distingem trei etape: în prima etapă erau realizate vasele galbene, cu materia primă şi emailul bine lucrate, între care se remarcă piese precum farfurii, tăvi, fructiere cu modele ajurate. Totodată a fost elaborată şi varianta tehnologică a realizării vaselor de culoare roşie. Cea de-a doua perioadă în care manufactura de Batiz și-a desfășurat activitatea, corespunde anilor 1820-1835. În această perioadă s-a urmărit producţia de calitate prin elaborarea tehnologiei vaselor de culoarea osului. Realizat liniar şi floral, în albastru de cobalt, „Buchetul vienez” este motivul specific acestei perioade. Între anii 1835-1848, perioadă corespunzătoare celei de-a treia etape, pe lângă vasele de uz casnic, manufactura de Batiz a început să producă şi piese cu caracter decorativ. Piesele erau realizate din smalţ negru, în nuanţe întunecate de gri petrol, trecând prin brun, la negru intens, unele dintre ele prezentând şi decor auriu sau argintiu. Datorită caracteristicilor pe care le prezintă, piesa expusă se încadrează, ca perioadă de execuție, între anii 1835-1848, aparţinând celei de-a treia etape a funcționării manufacturii de Batiz”, a precizat dr. Diana Pantea, muzeograf în cadrul MCDR Deva.

Ceanicul expus are corpul bombat, fiind realizat dintr-un smalț negru, lucios și omogen. Acesta poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, din Deva, până la sfârșitul lunii octombrie.

Articolul precedentPeste 10.000 de pensionari așteaptă recalcularea pensiilor
Articolul următorCrimă la Vulcan