O delegație de 14 persoane, reprezentând Geoparcul Dinozaurilor “Țara Hațegului”, din județul Hunedoara, participă, în aceste zile, în Italia, la cea de a opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. Evenimentul este cel mai important în domeniu, la nivel global. 

Sursa foto: Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”

Conferința este găzduită de Geoparcul UNESCO Adamello Brenta” din Italia și reunește reprezentanți ai geoparcurilor internaționale UNESCO, ai geoparcurilor aspirante la acest statut, dar și oameni de știință și specialiști în tematica Geoparcuri din întreaga lume.

România prezintă o inedită expoziție intitulată ”Obiecte făcute din piatră. Patimoniul imaterial al Geoparcurilor Internaționale UNESCO” (”Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks”). Aceasta reunește obiecte din 32 de geoparcuri europene cu scopul de a prezenta publicului geodiversitatea “bătrânului continent” și rolul său în definirea identității locale.

“Fiecare obiect expus are, în spate, o poveste care pornește de la perioada și modul de formare a rocilor, până la modul în care oamenii au reușit să le dea utilitate în viața de zi cu zi. Expoziția în ansamblu spune, de fapt, povestea diversității geologice și culturale a Europei, practic o interpretare artistică a dialogului dintre Om și Pământ, în acest an în care întregul continent celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural”, spun reprezentanții Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”.

Conceptul expoziției îi aparține lui Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor “Țara Hațegului”, iar designul a fost realizat împreună cu trei arhitecți din București. Este pentru prima dată când în cadrul celui mai important eveniment al Rețelei Globale a Geoparcurilor UNESCO a fost organizată o astfel de expoziție. Vizitatori din întreaga lume care i-au trecut pragul au fost ghidați de opt dintre ambasadorii pentru Geoparc care au contribuit, inclusiv, la amenajarea ei.

”Este o experiență unică și educativă. Faptul că am putut să fim prezenți aici și să reprezentăm cu succes Geoparcul în întreaga lume a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am făcut vreodată. Expoziția a ieșit mai bine decât ne-am imaginat , iar ceilalți au rămas impresionați de cum am reușit să punem în valoare toate obiectele. După această experiență pot spune doar: mândru că sunt român și că pot reprezenta Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului în întreaga lume!”, apreciază Robert Dumbuleu, ambasador pentru Geoparc.

De altfel, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, au fost făcute cunoscute participanților la conferință și prin intermediul prezentărilor susține de echipa Geoparcului. Și povestea mascotei Andi Andezit a fost făcută cunoscută la acest important eveniment de către doi dintre reprezentanții Asociației Drag de Hațeg, asociație parteneră a Geoparcului.

La cea de a opta Conferință Internațională a Geoparcurilor Internaționale UNESCO au participat circa 1.000 de persoane, din 64 de țări.

Articolul precedentO mare actriță care a jucat și în filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”, pe scena Teatrului de Artă din Deva
Articolul următorÎncă o săptămână de agonie pentru societatea de termoficare