Clădirea gării din Brad își schimbă înfățișarea pe zi ce trece. Fațada imobilului de patrimoniu, construit în urmă cu mai bine de un secol și considerat o adevărată bijuterie arhitecturală a municipiului, arată acum cu totul altfel. Primarul Florin Cazacu a făcut o vizită la fața locului. El s-a arătat mulțumit de lucrările executate.

Am vizitat șantierul stației CFR Brad și am constatat, cu mare satisfacție, că lucrările au avansat și clădirea arată foarte bine în zonele unde s-a intervenit. În interior încă nu sunt stabilite categoriile de lucrări ce urmează să se execute, fiind încă multe camere total neamenajate. De asemenea, o anexă a clădirii este într-o stare avansată de degradare și necesită intervenția urgentă. În perioada imediat următoare, este programată o întâlnire cu conducerea Regionalei CFR Timișoara în vederea stabilirii unei strategii comune pentru punerea în valoare a monumentului. Opinia administrației publice locale exprimată în nenumărate rânduri de primărie a fost pentru reabilitarea corespunzătoare a tuturor spațiilor și înființarea în clădirea gării a „Muzeului Țării Zarandului”, având în vedere zestrea etnografică, istorică și culturală a acestei zone”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

 

Sursa foto: Facebook/Florin Cazacu

Gara din Brad a intrat în reparaţii capitale la sfârşitul anului 2016, printr-un program susţinut financiar din fonduri proprii ale companiei naționale de Căi Ferate Române (CFR). Acesta include lucrări de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.), lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, lucrări la instalaţiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general şi de siguranţă, durată contractului fiind de 24 de luni.

Înscrisă la poziţia 201, pe lista monumentelor istorice, clădirea gării din Brad, impozantă mai demult, a stat în paragină cel puțin 15 ani, iar dacă nu se intervenea pentru salvarea ei, risca să se facă, în orice moment, una cu pământul.

Articolul precedentAtenție, șoferi! Un transport agabaritic va tranzita județul Hunedoara
Articolul următorInsolvența CEH amânată, din nou