Deszăpezire cu forțe proprii la Luncșoara, sat aflat în comuna Vorța, din judeţul Hunedoara. În absența utilajelor care să dea la o parte zăpadă, oamenii și-au meșterit un plug, din lemn, cu ajutorul căruia își curăță singuri drumul acoperit de troiene. Sătenii spun că au apelat la această soluție ingenioasă fiindcă n-au avut încotro. Dacă n-ar fi inventat improvizația, ar fi rămas complet izolați de restul lumii: n-ar mai fi ajuns la serviciu, iar copiii din sat la școală și nu ar mai fi putut merge nicăieri. Așa că, localnicii pun în funcțiune plugul „homemade” de fiecare dată când este necesar.

 

Sătenii din Luncșoara nu au mai stat să aștepte sprijinul autorităților de care spun oamenii că s-au tot rugat să le deszăpezească drumul. Nu s-au dat bătuți de iarna grea și neplăcerile pe care le aduce anotimpul rece și s-au mobilizat, demonstrând că se pot descurca pe cont propriu, pentru a-și face loc pe drumul principal. Oamenii „au luat taurul de coarne” și și-au construit ei singuri, din câteva scânduri trainice din lemn, un fel de plug, pe care îl folosesc la curățarea drumului din sat. Mai mulți bărbați se așează în utilajul improvizat, agățat de un tractor sau o mașină de teren, îndepărtând zăpada de o jumătate de metru așternută peste drum.

Să curețe drumul, mai mult de atât nu au cerut oamenii de la nimeni!”

La Luncșoara mai trăiesc vreo 18 familii, dar satul de munte se umple, de obicei, la fiecare sfârșit de săptămână când copiii se reîntorc acasă, la părinți sau bunici. Localitatea este traversată de DJ 706B, drum județean inclus pe lista drumurilor închise de Consiliul Județean Hunedoara pe durata iernii, până la finele lui martie a acestui an, și pe care nu se acționează cu utilaje de deszăpezire.

Sătenii povestesc că plugul autorităților a curățat zăpada doar până la intrarea în sat și că au făcut sesizări „în stânga și în dreapta” să se intervină cu utilajul și mai în sus. Oamenii spun că au sunat până și la 112, rugând ca cineva să deszăpezească și acea porțiune a drumului din sat.

La fiecare familie sunt cam doi trei copii, plus nepoţi care vin la sfârşit de săptămână acasă. Întotdeauna i-am rugat să bage plugul până în sat. Ei deszăpezesc doar până la intrare (…) dar noi nu stăm nicicare pe acolo, doar un om care face dializă, restul locuim mai sus, cam un kilometru și jumătate, și nici nu putem lăsa mașinile acolo că nu aveam unde. Au zis că vor interveni, după aia că-i pantă și nu poate să ajungă utilajul. Înainte de sărbători tot așa au spus, că nu pot să ajungă că sunt lemne răsturnate pe drum. Au mers oamenii de aici, din sat, şapte kilometri pe jos să dea lemnele la o parte. După trei zile au venit cu plugul, au ajuns până la intrare în sat, s-au rugat oamenii să vină să deszăpezească că sunt blocați și nu au vrut, spunând că până acolo au primit ordin să cureţe drumul. Atunci am avut noroc, că a plouat vreo trei zile în continuu și s-a mai dus zăpada, dar după aia a nins iar. (…) Am sunat și eu, și oamenii din sat, și la primărie, și la județ, și la 112. Nici cu 4×4 nu poți prin zăpadă de 40-50 de <țanti>, noi cu Jeep-ul deja ne-am răsturnat. Asta e realitatea! E greu cu plugul, dar se pun patru -cinci oameni pe el, să aibă greutate. Nu e ușor cu el, dar ce să-i faci, trebuie să improvizăm cumva”, povestește Daniela Suba, o localnică care are o fetiță în clasa a șaptea și face zilnic naveta pentru a o duce la școala din comuna învecinată, Ilia. „Eu parcurg 200 de kilometri zi de zi să îmi duc fetița la școală. Acum, cu zăpada asta mare a trebuit să o las la niște prieteni”, a mai spus hunedoreanca.

Ignoraţi de autorităţi, localnicii folosesc acum cu succes instalație improvizată de deszăpezire.

 

Articolul precedentSirenele de evacuare au răsunat la barajul de la Cinciş. Localnicii s-au speriat
Articolul următorComplexul Energetic Hunedoara ar putea să nu participe la licitația pentru termoficarea din Valea Jiului