Rezultat excepţional, obţinut de Corul „Arhanghelii” din Orăştie, în urma participării la un festival de talie internaţională, ce s-a desfăşurat la Roma, în Italia. Formaţia corală din oraşul Paliei a reuşit să obţină două medalii din aur. În competiţie s-au aflau concurenţi de pe trei continente.

Festivalul Coral Internaţional „Chorus Inside Advent” s-a desfăşurat, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, la Roma – Italia. La această competiţie muzicală au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Festivalul s-a desfăşurat în doua etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale.

Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale, respectiv folclor (categoria „A”) şi muzică sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, Corul „Arhanghelii” a obţinut câteo medalie de aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu medalia „Award for the artistic value”.

Au fost mai multe criterii care au adus un punctaj mare coralei din Orăştie, elemente apreciate de juriul internaţional, alcătuit de profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia, printre care diversitatea şi dificultatea repertoriului, interpretarea îngrijită, prezenţa scenică a corului şi, mai ales, talentul muzical şi tehnica dirijorului Ioan-Marius Popa. Au fost prezentate cântece alcătuite de compozitori străini şi români: Jakob Arcadelt, Giuseppe de Marzi, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Teofil Coste, Gheorghe Danga, Valentin Teodorian şi Ioan Popa. La categoria folclor, juriul a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea profesorului Ioan Popa (1926-2008), originar din municipiul omonim.

Prin performanţa şi prestaţia muzicală deosebită oferită la Roma, corul „Arhanghelii” a încheiat, într-o manieră festivă, aniversarea Centenarului Marii Uniri şi jubileul celor 150 de ani de activitate a corului de la Orăştie.

Articolul precedentAsistații social din Petroșani, scoși la treabă
Articolul următor63.000 de lei alocă Primăria Petroșani pentru manifestările din luna cadourilor