Îmbrăcați în straie tradiționale, elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva au ales să marcheze Centenarul Marii Uniri într-un mod inedit.

Peste o sută de elevi ai acestei unități de învățământ u prezentat obiceiurile, tradițiile, personalitățile marcante, obiectivele turistice și produsele culinare din zonele României. Copiii, împreună cu profesorii lor, au format patru echipe și au ales câte o zonă pe care să o prezinte. Transilvania, Banat-Crișana-Maramureș, Oltenia, Dobrogea-Muntenia-Moldova au fost zonele cărora copiii le-au spus povestea. Și pentru ca ei să fie motivați în munca lor, conducerea liceului a hotărât ca evenimentul să se desfășoare sub forma unui concurs cu premii.

Cei prezenți la eveniment au asistat la o prezentare Power Point a fiecărei zone, care a cuprins detalii geografice, rolul unei personalități locale în istoria românilor, tradiții și obiceiuri specifice. Costumul popular autentic (din toate zonele țării) a fost descris în amănunt de către elevi. Ei au pus în scenă și câte un moment artistic: colinde, hore, obiceiuri de nuntă și alte tradiții românești. Fiecare provincie istorică din componența teritorială a României a avut un stand de prezentare cu obiecte vechi, fotografii, costume populare etc. Produsele culinare din fiecare zonă ( plăcinta cu dovleac, mămăliga cu slănină și ouă ochi, pârjoalele moldovenești, sărmăluțe în foi de viță etc.) au fost la loc de cinste și au putut fi gustate nu doar de juriu, ci și de publicul prezent la eveniment.

Câștigătoare a concursului a fost zona Olteniei, urmată de Transilvania, Dobrogea-Muntenia-Moldova și Banat-Crișana-Maramureș. Echipele de pe primele două locuri au fost premiate cu o execursie în Capitala Marii Uniri – Alba Iulia. Celelalte echipe au primit premii în obiecte. Pentru că toate echipele au muncit mult și lupta a fost strânsă, juriul și conducerea liceului au hotărât să acorde și trei premii speciale.

Articolul precedentDrum național din munte, afectat de căderile de bolovani de pe versanți
Articolul următorPrimăria Deva sprijină financiar Termocentrala de la Mintia