Mulţi dintre turiştii străini care vizitează zona Văii Jiului sunt foarte încântaţi de lucrurile de artizanat pe care le văd aici. Dar la mare căutare de departe sunt ciorapii de lână care de când au fost descoperiţi de către turiştii străini sunt pe primul loc în topul preferinţelor acestora.

Mulţi dintre aceştia îşi achiziţionează mai multe perechi în vezitele pe care le fac pe meleagurile noastre şi mai mult decât atât dau comanda femeilor care confecţionează astfel de ciorapi pentru că acestea să facă cât mai multe perechi posibil pentru a fi trimise în străinătate unde preţul lor poate ajunge şi la 15-20 de euro.

„În fiecare an când vin în România trec şi pe la tanti Lenuța în Valea Jiului pentru câteva perechi din faimoşii ei ciorapi de lână. Chiar dacă poate pe moment nu are să-mi dea mai mult de două, trei perechi pentru că cererea este foarte mare, are adresa mea din Germania şi acolo îmi trimite în fiecare an un colet cu mai multe perechi pe care eu le comercializez mai departe pentru ca nemţii sunt pur şi simplu înnebuniti de aceste lucruri pe care ei le considera de artizanat”, ne povesteşte o româncă stabilită în Germania.

Mai mult decât atât cererea este foarte mare şi în Italia sau în Spania mai ales că acolo sunt comunităţi mari de romani şi unde numărul persoanelor plecate din Valea Jiului este foarte mare. Toate aceste persoane plecate au acasă câte o mamă sau o bunică, care le face astfel de ciorapi care pentru noi au cu totul şi cu totul alt scop, dar pentru străini sunt adevărate obiecte de artă pentru care sunt dispuşi să îşi deschidă larg portofelele.

 

 

 

 

Articolul precedentFOTO| Ceremonie militară la IJJ Hunedoara. Distincții onorifice acordate unor jandarmi
Articolul următorUn nou contract pe fonduri europene, semnat pentru Deva