Valea Jiului s-ar putea dezvolta integrat pe modelul orașului Cluj-Napoca. La Cluj – Napoca, 600 de experți, grupați în 29 de echipe de lucru, muncesc timp de 2 ani pe baza datelor culese timp de 11 ani. Totul făcut sub coordonarea universității, care livrează administrației locale o strategie de dezvoltare a orașului și a împrejurimilor. Aministrația locală aplică strategia întocmită de cei din mediul academic.

Pe același principiu, însă la o scară mai mică, s-ar putea dezvolta și Valea Jiului. Există o universitate cu tradiție care poate oferi soluții pentru redresarea economică și socială a zonei. Reprezentanții Universității din Petroșani susțin că dezvoltarea zonei ar trebui să fie una integrată. Pe modelul de succes de la ApaServ, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară sunt șansa zonei de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare.

Dezvoltarea Văii Jiului ar putea fi posibilă prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară, iar pe viitor prin constituirea unei singure entități care să fie condusă de un primar general și primari de sector, la nivelul celor șase administrații locale. Declinul demografic cu care se confruntă zona este unul accentuat. Valea Jiului s-ar putea inspira de la modelul clujean, acolo unde Universitatea Babes Bolyai a oferit soluții de succes pentru dezvoltare. Avantajul Văii Jiului îl reprezintă Universitatea din Petroșani care poate veni cu soluții, dar și cu specialiști. Rectorul instituției de învățământ superior, consideră că pe termen scurt și mediu o dezvoltare adecvată este cea care se realizează în baza unor proiecte unitare. Asociațiile de dezvoltare intercomunitară pot atrage finanțări europene pentru realizarea unor proiecte de interes la nivelul Văii Jiului.

Pe viitor, există și varianta ca Valea Jiului să devină o singură entitate care să fie condusă de un primar și mai mulți primari de sector. Până atunci, însă edilii celor șase localități ar trebui să atragă fonduri europene prin acele asociații mari de dezvoltare.

Valea Jiului, dar și întreg județul Hunedoara se confruntă, în ultimii ani, cu o depopulare masivă. Tinerii și nu numai pleacă în masă, căutând alternative în marile orașe ale țării sau chiar în alte țări din Europa. Faptul că Valea Jiului se depopulează afectează, grav, și Universitatea din Petroșani.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Petroșani există soluții de redresare. Prin anumite măsuri fiscale atractive, investitorii ar putea fi atrași și în Valea Jiului.

Pe termen lung, soluția pentru ca Valea Jiului să se dezvolte este realizarea conurbaniei. Aceasta ar avea o primărie generală și primării de sector la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

 

Articolul precedentArtificii birocratice pentru păstrarea normelor didactice
Articolul următor„Ziua Mondială a Inimii”| Peste 32.000 de hunedoreni suferă de boli cardiovasculare