Constructorul lotului 3 al autostrăzii „scufundate” Orăştie -Sibiu, obligat să restituie 83 milioane de lei

Antreprenorul care a construit lotul 3 al autostrăzii Orăştie -Sibiu a fost obligat de instanţă să restituie Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) suma de aproximativ 83 de milioane de lei. Decizia nu este, însă, definitivă.

În data de 16.10.2018, Curtea de Apel București a admis acţiunea în anulare formulată de juriștii CNAIR, obligând Antreprenorul Salini Impregilo S.p.A să restituie companiei suma de 83.158.980,82 lei. Precizăm că, în data de 23.03.2017 Curtea Internaţională de Arbitraj Camera Internaţională de Comerţ – ICC Paris a pronunțat o sentință parțială arbitrală care a obligat CNAIR să plătescă suma de 83.158.980,82 lei Antreprenorului Salini Impregilo S.p.A., cel care a construit lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu (km 43+855 – km 65+965)”, arată, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CNAIR.

Potrivit acestora, în urma respectivei sentințe, la începutul lunii mai a anului 2017, la CNAIR a fost înregistrată o adresă de înființare a popririi bancare, emisă în data de 05.05.2017 de către un Birou de Executare Judecătoresc. „Considerând că Arbitrul s-a pronunțat formal asupra Deciziilor CAD cu privire la aspecte de jurisdicție, fiind prima fază de judecată a litigiului arbitral, fără să motiveze în fapt care au fost argumentele ce au dus la admiterea sumelor dispuse prin Deciziile CAD, CNAIR, prin Direcția Juridică, a depus în data de 10.05.2017 la Judecatoria Sectorului 1 București o contestație la executare prin care cerea anularea tuturor actelor de executare efectuate în acest dosar”, au mai arătat reprezentanţii companiei.

Hotărârea magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Cunoscut cu probleme, lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, a fost inaugurat la mijlocul lunii noiembrie a anului 2014, de către premierul și ministrul Transporturilor de la acea vreme, Victor Ponta și Ioan Rus. Tronsonul a fost închis circulaţiei, la niciun an de la tăierea panglicii, în septembrie 2015, în urma mai multe crăpături apărute, o porțiune a acestui segment fiind demolată. Din cauza acelei zone, ce a trebuit refăcută, Autostrada Orăștie – Sibiu a fost numită și autostrada „scufundată” sau “plutitoare”.

Articolul precedentUn procuror hunedorean, afectat de noile legi ale Justiţiei. Despre cine este vorba?
Articolul următorFOTO| Cărţi „umblătoare” prin Hunedoara. Locuitorii, chestionaţi în legătură cu importanţa lecturii