Melomanii din Deva sunt invitați, pe data de 4 octombrie, la un concert extraordinar de muzică clasică susținut de cvartetul “Furiant”. Spectacolul va avea loc începând cu ora 19:00, în Sala Pro Arte a Colegiului Național „Decebal” din municipiu.

Cvartetul „Furiant” a fost înființat în anul 2011, în Austria, unde timp de doi ani a fost îndrumat de prof. Elisabeth Fister. În toamna anului 2013, cvartetul a început studiul la Universitatea „Hans Eisler” din Berlin, la clasa legendarului profesor Eberhard Feltz.

Încă de la început, cei patru tineri muzicieni s-au remarcat prin bucuria, prospețimea și exactitatea cu care interpretează minunatul repertoriu. Au fost invitați să susțină concerte pe scene importante ale muzicii de cameră: Austria, Italia, Africa de Sud, Franța, Slovenia, Germania, Lituania sau Olanda. Totodată, cvartetul a beneficiat de îndrumarea unora dintre cei mai cunoscuți muzicieni, printre care: Gerhard Schulz, Daniel Rowland, Jürgen Kussmaul, Rainer Schmidt, Johannes Meissl. După ce, în anul 2012, „Furiant” a câștigat premiul al II-lea la concursul de muzică de cameră Majano (Italia) și în 2015 premiul I la Hanovra (Germania), cvartetul a fost acceptat în cadrul renumitei asociații de muzică de cameră „Chamber Studio” din Londra. În Berlin, muzicienii se află sub patronajul prestigioasei asociații „Yehudi Menuhim Live Music Now”.

Începând cu anul 2015 cvartetul „Furiant” s-au aflat într-o strânsă legătură cu Helmut Lachenmann, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori în viață. Astfel, cei patru muzicieni au interpretat cu succes cvartetul nr. 1, „Gran Torso” al renumitului compozitor (o lucrare foarte dificilă pe care puține cvartete o au în repertoriu), concert înregistrat de Radiodifuziunea “NDR” Hanovra.

Din programul concertului susținut la Deva fac parte lucrări de W.A. Mozart ṣi Bela Bartok.

 

Articolul precedentLupeni: Sute de voluntari au curățat orașul de mizerii
Articolul următorFOTO| „Let’s do it, România!”: Tone de gunoaie, adunate în județ. Primarul Devei a ieșit și el la curățenie