Cinematograful Victoria din Petroșani și-ar putea schimba denumirea. Cinematograful Victoria din Petroșani a fost inaiugurat în primăvara acestui an, însă acum și-ar putea schimba denumirea. Ar fi a treia schimbare a numelui. În trecut, cinematograful “7 Noiembrie”, iar acum de la redeschidere acesta poartă numele de “Victoria”. Consilierul local Mihai Barbu propune atribuirea denumirii Șerban Ionescu cinematografului Victoria.

“Șerban Ionescu este un faimos actor român de teatru și film care și-a legat, pentru totdeauna, cariera artistică de Teatrul de stat Valea Jiului din Petroșani. Aici a debutat, în anul 1978, ca actor profesionist în piesa “Petru Rareș” de Horia Lovinescu. A mai jucat, de asemenea, în premierele absolute “Pluta meduzei” de Marin Sorescu șI “În căutatea sensului pierdut” de Ion Băieșu. Toate aceste piese au fost regizate de Florin Fătulescu, emigrat, ulterior, în California (SUA). După efectuarea stagiaturii, Șerban Ionescu a jucat la Teatrul din Sibiu, Teatril de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Mic șI, în cele din urmă, la Teatrul Național din București”, arată Mihai Barbu, inițiatorul proiectului de hotărâre.

 

Regretatul actor Șerban Ionescu a fost declarat, post – mortem, cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Născut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Șerban Ionescu s-a stins din viață în 21 noiembrie 2012, după o cumplită suferință. Reputatul actor a avut mai multe reprezentanții pe scena teatrului din Petroșani. Titlul de cetățean de onoare post-mortem îi este atribuit actorului Șerban Ionescu cu prilejul aniversării a 70 de ani de teatru neîntrerupt în Petroșani.

 

“Socotim oportună și necesară atribuirea numelui marelui actor Șerban Ionescu cinematografului Citoria din Petroșani. Dacă “Victoria” este un nume oarecare și fără legătură cu cinematografia, “Cinema Șerban Ionescu” ar individualiza și ar da prestigiul necesar unicei, până acum, săli de cinematograf din Petroșani”, mai arată inițiatorul proiectului de hotărâre.

Șerban Ionescu a  continuat, cu mare succes, într-o lungă serie de filme și seriale TV, dar a jucat și pe cele mai mari scene ale țării, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și, din 2002 până la sfârșitul vieții sale, la Teatrul național București. În anul 2002, Șerban Ionescu a fost distins de Președintele României cu ”Ordinul Național Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.

 

Articolul precedentDrumul național pe care nu a fost realizată nicio reparație, anul acesta
Articolul următorCopiii de la centrul de plasament din Lupeni au fost la București