Centrul istoric al municipiului Deva va fi reabilitat printr-un proiect cu finanțare europeană. Este vorba despre Bulevardul 1 Decembrie 1918 și zona Piața Unirii din oraș.

La începutul acestui an, Primăria Deva a demarat procedurile pentru achiziționarea serviciilor de proiectare, în vederea elaborării documentațiilor tehnico-economice (Planul Urbanistic Zonal, expertiza tehnică, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, precum şi documentații pentru avize/acorduri și obținerea acestora), toate acestea fiind necesare pentru fundamentarea și scrierea cererii de finanțare a proiectului.

Potrivit reprezentanților administrației publice locale, în prezent, proiectul „Amenajare zonă pietonală centru istoric” se află în faza finală de aprobare a Planului Urbanistic Zonal de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi se lucrează la Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, pentru elaborarea cererii de finanțare care are ca termen de depunere data de 30 decembrie 2018.

Se transformă în zonă exclusiv pietonală

Obiectivul principal al proiectului este crearea unei zone exclusiv pietonale în Piața Unirii şi a unei zone pietonale/semipietonale pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (tronsonul cuprins între str. Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu) şi, totodată, încurajarea mersului pe jos, ca modalitate de deplasare ecologică, aceasta contribuind la scăderea emisiilor de CO2 (obiectivul priorităţii de investiţii).

„Toate lucrările ce vor fi executate în cadrul proiectului „Amenajare zonă pietonală centru istoric” vor avea în vedere specificul zonei și vor lua în considerare spațiul verde existent. Prin intervențiile prevăzute în proiect, cablurile aeriene vor fi coborâte în canalizaţia subterană. De asemenea, în zonă vor fi montate camere de supraveghere video, mobilier urban și pavimente specifice centrelor istorice. La finalul implementării proiectului, municipiul Deva va avea un centru istoric la standarde urbanistice moderne, în concordanţă cu cerinţele de dezvoltare specifice centrelor istorice ale oraşelor din Ardeal”, spun reprezentanții Primăriei Deva.

Articolul precedentTelecabina din Deva, oprită pe perioadă NEDETERMINATĂ. Accesul turiștilor în Cetate, doar pe jos
Articolul următorCum te poţi alătura Partidului Realitatea? Mesajul lui Cozmin Guşă către militanţi