Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, editată de Bogdan Bucur, va fi lansată și la Deva, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara.

Lansarea va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 17:00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle dʼOr. Volumul a apărut la Editura RAO și reprezintă a doua carte de aur consacrată Marii Uniri, prima fiind scrisă în anul 1929 sub forma unui manuscris pe pergament, realizat manual, pentru serbarea a zece ani de la Marea Unire. Acest document este publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al volumului realizat de Bogdan Bucur, volum ce cuprinde un impresionant număr de documente și ilustrații legate de pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri.

Bogdan Bucur este doctor în sociologie și lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune, așa cum ne spune realizatorul ei, Bogdan Bucur, „să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor și ilustrațiilor, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916-1919), continuând cu procedurile politico-administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și insulei Ada-Kaleh (1918-1919) cu România, și culminând cu încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922)”. Volumul este un impresionant corpus de documente (acte legislative sau administrative, scrisori ale unor mari personalități din epocă, pagini întregi din presa vremii, afișe propagandistice etc.), ilustrații (fotografii, cărți poștale, desene, caricaturi), toate acestea oferind un amplu tablou al atmosferei care a premers Unirea de la 1 Decembrie 1918, înfăptuirea acestui act, precum și anii care au urmat”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara din Deva.

La final, editorul Bogdan Bucur va oferi autografe doritorilor pe volumul aniversar lansat la Deva.

Articolul precedentCine este câștigatorul licitației organizate de Transgaz pentru realizarea magistralei dintre Mintia și Brad?
Articolul următorProducătorii tradiționali iau cu asalt Valea Jiului