Sunt campioni mondiali, ași în robotică, însă performanțele lor nu sunt susținute de statul român. Echipa de elevi „RobotX”, de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din municipiul Hunedoara, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică de la Detroit, din SUA, de luna viitoare, însă, din lipsa banilor nu toții copiii din echipă vor putea pleca în America, costurile deplasării fiind mult prea mari.

 

Organizatorii competiției pot asigura cheltuielile de deplasare doar pentru o jumătate din echipă. Restul vor fi nevoiți să rămână și să urmărească, de acasă, evoluția colegilor lor, la „Mondialul” din SUA. Situația este una dezamăgitoare, în condițiile în care acești tineri muncesc, de mai bine de un an, uimind pe toată lumea cu roboții pe care îi crează împreună.

Profesorul Mircea Nistor, mentorul echipei, spune că a mai trecut, alături de copiii pe care îi îndrumă, printr-o experiență la fel de “amară” și în vara anului trecut, când elevii au reprezentat, cu cinste, România la aceeași competiție de talie globală, de unde s-au întors cu cinci medalii de aur. Noi am mai trecut printr-o experiență la fel de amară, în vara anului trecut, când am fost în Mexic. Tot așa, doar cinci dintre copii au făcut deplasarea, iar ceilalți, care au lucrat alături de ei, la construcția robotului, au fost nevoiți să rămână acasă. Mi s-a rupt sufletul pentru ei. S-au simțit, oarecum, excluși în momentele acelea. Nu mi-aș dori să mai trec, încă o dată, printr-o astfel de experiență. Atunci, nu s-au găsit resurse financiare. Sperăm ca, măcar de data aceasta, să reușim și oamenii să își dea seama că, de fapt, pe ei îi reprezentăm și facem acest lucru la cel mai înalt nivel. Este o experiență amară pentru copiii care rămân acasă, spune profesorul Mircea Nistor, mentorul echipei “RobotX” Hunedoara.

Suntem la mila publică!”

Campionatul Mondial de Robotică, de la Detroit, se va desfășura în perioada 23 – 27 aprilie, RobotX Hunedoara reprezentând România, alături de alte trei echipe de robotică din țară, la această competiție la care vor lua parte concurenți de pe întreg mapamondul. Acești copii au lucrat enorm. Ei lucrează în continuare, indiferent dacă vor merge toți sau nu. (….) Copiii aceștia se mobilizează de un an de zile, lucrează, câteodată, până seara târziu. În plus, își văd și de școală… Sunt copii eminenți în clasele lor. Vă dați seama cât de greu ne-a fost să facem rost de resursele financiare pentru a crea roboții. Tot timpul suntem la mila publică (…) Școala nu poate să susțină financiar costurile unei asemenea deplasări. La rândul său, Ministerul Educației nu se implică pentru că nu este în programul lor și nu ei organizează concursul. Dar, la final, toată lumea este bucuroasă când obținem vreun rezultat la nivel mondial”, a mai adăugat apreciatul profesor din Hunedoara.

Anul trecut, la Campionatul Mondial de Robotică din Mexic, RobotX” Hunedoara a câştigat cele mai importante cinci premii (medalii din aur), reprezentând, cu cinste, România la acest important concurs la care au participat echipe de robotică din 161 de ţări. Pentru performanța lor, au primit aprecierea publică, diplome de excelență și felicitări din partea autorităților județului. Și cam atât.

Articolul precedentGhioceii din Parcul Național Grădiștea Muncelului vestesc venirea primăverii
Articolul următorAutobuzele din Israel apar pe traseele din Deva. Personalizate de municipalitate