O nouă ediție a Campaniei “Am 14 ani! Primul meu act de identitate”, inițiată de Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, va debuta, luna viitoare, în şapte unităţi de învăţământ din municipiul Deva.

Acţiunea are rolul de a identifica elevii care au împlinit 14 ani şi nu au încă un act de identitate, dar se adresează şi celor care vor împlini, în curând, această vârstă şi urmăreşte informarea adolescenților cu privire la procedura obţinerii unei cărţi de identitate (completarea cererii, actele necesare, preluarea imaginilor, termenul de valabilitate etc.), rolul şi importanţa documentului, precum şi drepturile şi obligaţiile legale pe care le au posesorii acestui act.

Ca element de noutate, ediţia din acest an a campaniei va avea loc nu doar în şcoli, ci şi la sediul Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva. În cadrul Programului „Săptămâna altfel”, elevii vor avea ocazia să urmărească procedura completă de eliberare a cărţii de identitate – de la accesul la ghişeul de relaţii cu publicul, până la emiterea unui astfel de document, care va fi sub forma unei „Diplome de participare”. Totodată, elevii vor participa la diferite prezentări care vor avea ca temă importanţa actelor de identitate, dar şi oficierea unei căsătorii de către ofiţerul de stare civilă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care au împlinit 14 ani au obligaţia să solicite eliberarea cărţii de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei.

Anul trecut, un număr de 1.107 elevi, din clasele a VII-a şi a VIII-a, au participat la Campania “Am 14 ani!”. De asemenea, 658 de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani au solicitat eliberarea primei cărţi de identitate, potrivit statisticilor Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva.

Articolul precedentPe urmele generalului Henri Mathias Berthelot în România
Articolul următorAJUTOARE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚELOR| De când se pot depune cererile, la Deva?