Moment de mare emoție la „Salonul Hunedorean al Cărții”, ce s-a desfăşurat la Deva. Printre volumele lansate s-a aflat şi „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, semnată de reputatul istoric Bogdan Bucur. Evenimentul cultural a avut loc în prezenţa autorului, la Deva Mall.

Lansarea volumului aniversar purtând titlul „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, editat de Bogdan Bucur, s-a bucurat de un mare interes din partea publicului larg, prezent la salon. Autorul este doctor în sociologie, lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Volumul a apărut, în excelente condiții grafice, la prestigioasa Editura RAO și reprezintă a doua carte de aur consacrată Marii Uniri, prima fiind realizată în anul 1929 sub forma unui manuscris pe pergament, realizat manual, pentru serbarea a zece ani de la Marea Unire. Acest document este publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al volumului realizat de Bogdan Bucur, volum ce cuprinde un impresionant număr de documente și ilustrații legate de pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri.

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune, așa cum ne spune realizatorul ei, Bogdan Bucur, „să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor și ilustrațiilor, întregul proces al construcției României Mari (…) este un impresionant corpus de documente (acte legislative sau administrative, scrisori ale unor mari personalități din epocă, pagini întregi din presa vremii, afișe propagandistice etc.), ilustrații (fotografii, cărți poștale, desene, caricaturi), toate acestea oferind un amplu tablou al atmosferei care a premers Unirea de la 1 Decembrie 1918, înfăptuirea acestui act, precum și anii care au urmat. Sunt reînviate sub ochii cititorului imagini din provinciile istorice românești care nu mai sunt în componența statului român. (…) Cine va avea curiozitatea și răbdarea de a se apleca asupra fiecărei pagini de document sau imagini din acest impresionant volum va putea să-și alcătuiască un tablou realist și obiectiv despre istoria Marii Uniri așa cum a fost, așa cum ne-o prezintă documentul, singurul „instrument” al unui istoric care se respectă”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara.

La final, editorul Bogdan Bucur a oferit autografe pe volumul aniversar lansat la Deva.

Articolul precedentAZI NOAPTE: Două femei, rătăcite în Munţii Godeanu. În căutarea lor au pornit jandarmii şi salvamontiştii
Articolul următorFOTO-VIDEO| Concert extraordinar, aseară, în curtea exterioară a Castelului Corvinilor din Hunedoara