„Balada unui greier mic”, MASACRATĂ în manualul pentru clasa a doua. Greșeala, semnalată de o profesoară din Petroșani

O profesoară din Petroșani atrage atenția asupra erorilor din manualul de limba română pentru clasa a doua. Autorii au reușit performanța să „masacreze” cunoscuta poezie scrisă de George Topîrceanu, „Balada unui greier mic”.

O parte dintre versuri au fost modificate, iar altele au fost “îmbunătățite” cu cuvinte din propria imaginația a celor care semnează manualul folosit în școli de către elevii mici.

Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topîrceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată”, se întreabă Petronela – Vali Slavu, profesor învățământ primar la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani.

Au stricat” și versurile lui Ștefan Octavian Iosif

Nu doar versurile lui Topîrceanu au fost masacrate. Profesoara a mai descoperit și alte greșeli. De exemplu, poezia „Cântec”, de Ștefan Octavian Iosif, a fost, la fel, maltratată de autorii manualului școlar. „Înțelegem textul” scrie sub poezie. No, eu pricep mai greu… Poate mă lămurește cineva în fundul cui răsună glasul de bucium. Că elevii mei au pufnit în râs când am citit poezia. Așadar, mulțumim din inimă, Editura Didactică și Pedagogică! Faine texte ne-ai oferit! (…) S-a renunțat la cratime, stricând ritmul. De altfel, e o poezie “după”, nu „de” Șt. O. Iosif”, a mai arătat profesoara din Petroșani.

Așadar, după ce că, manualele școlare au ajuns târziu, doar săptămân aceasta, cu o lună întârziere, mai sunt și pline de greșeli rușinoase pentru Ministerul Educației.

Poezia lui George Topîrceanu

  • – Cri-cri-cri,
    Toamnă gri,
    Nu credeam c-o să mai vii
    Înainte de Crăciun,
    Că puteam şi eu s-adun
    O grăunţă cât de mică,
    Ca să nu cer împrumut
    La vecina mea furnică,
    Fi’ndcă nu-mi dă niciodată,
    Şi-apoi umple lumea toată
    Că m-am dus şi i-am cerut…

  • Dar de-acuş,
    Zise el cu glas sfârşit
    Ridicând un picioruş,
    Dar de-acuş s-a isprăvit…
    Cri-cri-cri,
    Toamnă gri,
    Tare-s mic şi necăjit!”

Articolul precedentFOTO| Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, învăluită în frumusețea toamnei
Articolul următorDrumul național pe care nu a fost realizată nicio reparație, anul acesta