Operatorii de servicii de alimentare cu apă potabilă din România și din lume, sărbătoresc în 22 martie, Ziua Mondială a Apei (World Water Day). Aceasta este o inițiativă adoptată de ONU în anul 1992 și își propune sensibilizarea populației planetei asupra provocărilor cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

În acest an, tema generală a Zilei Mondiale a Apei este “Apă pentru toţi”. Tema propusă este nu doar una de actualitate, ci și una ce presupune o abordare extrem de serioasă, în condițiile în care probemele de poluare a apelor sunt evidente în foarte multe regiuni ale lumii, iar statisticile arată că, în prezent, peste 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură.

Pentru a ajunge la o astfel de performanță, operatorul serviciilor de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului a înțeles potențialul major al utilizării fondurilor europene. Astfel, dacă în urmă cu un deceniu, încă existau foarte multe zone, urbane sau rurale, din perimetrul acestei regiuni în care cetățenii nu beneficiau de apă curentă – un serviciu necesar pentru siguranța și confortul oamenilor și obligatoriu pentru statutul European  al țării noastre – în prezent doar câteva zone izolate nu sunt încă racordate la rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă.

În plus, din anul 2017, peste 80 de milioane de euro sunt la dispoziția Apa Serv Valea Jiului, pentru implementarea unui nou proiect de investiții în reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din localitățile Văii Jiului, dar și pentru modernizarea unor stații de tratare a apei potabile.

Pentru a marca Ziua Mondială a Apei, operatorul regional Apa Serv Valea Jiului va organiza pe 21 şi 22 martie și o serie de activități educaționale, în cadrul cărora elevi de la unitățile de învățământ din Valea Jiului vor putea vizita stațiile de tratare și de epurare a apei din Valea Jiului, unde vor primi explicații despre importanța activităților de protecție a mediului asupra calității apei potabile.

Articolul precedentVIDEO: Fântână arteziană de „ocazie” între blocuri. O conductă de apă din Petroșani a inundat un întreg cartier
Articolul următorCât de necesar este drumul spre Herculane pentru Valea Jiului?