Câteva mii de oameni, din întreaga ţară, sunt aşteptaţi să participe duminică, 9 septembrie, la Ţebea, acolo unde vor avea loc Serbările Naţionale în memoria eroului transilvănean Avram Iancu.
Manifestările comemorative, prilejuite la împlinirea a 146 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”, vor cuprinde, ca de obicei, un ceremonial militar şi religios, urmat de un spectacol folcloric.
Serbările Naţionale vor debuta, în „Panteonul Moţilor”, la ora 10:30 cu o slujbă religioasă, urmată de evocarea personalităţii marelui patriot Avram Iancu. După aceea, va avea loc ceremonia depunerii coroanelor de flori. Manifestarea va continua cu defilarea Gărzii de Onoare. De la ora 14:30, va începe spectacolul folcloric susținut de formații și interpreți de muzică populară. Pe scenă vor urca Nicolae Furdui Iancu, Formaţia „Crai Noi” din Alba -Iulia, Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Aneta Stan, Liliana Laichici, Alexandru Pugna, Olguţa Berbec, Antonela şi Liviu Buţiu, Dumitru Caulea, Grupul „Doruri Muscelene”, Ciprian Roman, Ilie Medrea, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Pera Bulz, Ionel Coza, Petrică Paşca şi Ansamblul „Cununiţa” din Sântana. Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”.
Serbările Naţionale de la Ţebea sunt organizate de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, și conducatorul cetelor inarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni, în randurile cărora se bucura de o mare popularitate.”Crăişorul Munţilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și, trei zile mai târziu, a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.