Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva a fost, astăzi, gazda unui eveniment dedicat „Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România”.
Gazdele și invitații de la Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Universitatea București au vorbit despre patrimoniul românesc de însemnătate mondială, provocările legate de conservare și restaurare, distrugerile, de multe ori ireversibile, ale monumentelor istorice, dar și despre importanța pe care o are cunoașterea istoriei în context european și mondial.
Temele principale ale evenimentului s-au axat pe prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice sistematice la Sarmizegetusa Regia, restaurarea și punerea în valoare a sitului Sarmizegetusa Regia, proiecte și perspective, propunerea legislativă privind regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor Dacice din munţii Orăştiei.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Serviciul Public Administrare Monumente Istorice și colectivul de cercetare de la Sarmigezetusa Regia.
Pe teritoriul judeţului Hunedoara există monumente istorice remarcabile și două parcuri care se bucură de recunoașterea UNESCO: cetățile dacice din Munții Orăștiei incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, Rezervația Biosferei Retezat, parte a programului UNESCO Omul și Biosfera din 1979 și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, inclus în anul 2015 în Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri al UNESCO.
„Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România” se sărbătorește, în fiecare an, în data de 16 noiembrie. În anul 1972, la Paris, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca „Ziua Patrimoniului Mondial”.