În județul Hunedoara, un număr de 210 copii și tineri suferă de autism, 25 de cazuri noi fiind înregistrate pe parcursul anului trecut. Statisticile au fost făcute publice cu prilejul „Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului”, marcată, în fiecare an, pe data de 2 aprilie.
Dintre cele 210 cazuri, câte există la nivelul județului Hunedoara înregistrate în evidențe, cele mai multe, 182 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. Restul, de 28, sunt tineri care au trecut de vârsta majoratului și suferă de această tulburare. Aceleași statistici triste mai arată că, pe parcursul anului trecut, în județul Hunedoara, au mai apărut alte 25 de cazuri noi de autism, 20 dintre aceștia fiind copii cu vârste între 0 și 18 ani.
Specialiștii spun că, autismul nu este o afecțiune psihică, așa cum mulți sunt tentați să zică, ci o tulburare complexă, cu cauze multiple și care poate afecta creierul în mod diferit, care se manifestă printr-un comportament stereotip și repetitiv. Simptomele se manifestă, de obicei, înaintea vârstei de 3 ani. Cercetările au arătat că autismul se poate vindeca aplicând o intervenţie timpurie intensivă, înainte de vârsta de 4 ani, intervenţie ce poate ajunge la circa 40 ore pe săptămână, 8 ore pe zi, astfel încât 47% dintre copii ar putea avea o viaţă indepedentă.
„Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” a fost stabilită pentru 2 aprilie de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara va marca „Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, printr-o serie de acțiuni ce se vor desfășura marți, pe 2 aprilie, la Universitatea din Petroșani și la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Vulcan, iar pe 9 aprilie, la Cercul Militar Județean din Deva.