Moment emoționant și important în viața comunității evreilor din Deva. Sinagoga din oraș a fost reinaugurată astăzi, 31 martie.

 

În urma lucrărilor de reabilitare şi conservare realizate, monumentul de cult din centrul Devei și-a recăpătat locul cuvenit printre clădirile istorice ale orașului. Începând de astăzi, sinagoga va putea găzdui din nou diverse activităţi culturale, muzeistice, expoziţionale etc. Cu ocazia sărbătorilor importante, membrii comunității se vor putea întâlni la sinagogă.

Un locaș de cult este important în viața unei comunități, este un loc al celor care se regăsesc în aceeași credință, un loc de manifestare a apartenenței la o comunitate religioasă. Sinagoga reinaugurată astăzi este un exemplu în acest sens. Dragi membri ai comunității evreiești, ai comunității devene, sinagoga a renăscut astăzi, și odată cu ea, comunitatea dumneavoastră”, a spus primarul municipiului Deva, Florin Oancea, prezent la reinaugurarea sinagogii din oraș.

Declarată monument istoric și cunoscută și sub denumirea de Templul Mare, sinagoga din Deva a fost construită în secolul XIX, în jurul anului 1897, după cum atestă o inscripție aflată pe treptele uneia dintre scări, și este opera arhitectului Ignațiu Mahler. Între anii 1905-1907, sinagoga a fost reclădită în forma care există și în prezent. Clădirea a fost renovată în anii 2003-2004 cu fonduri alocate de Primăria Deva. Din anul 2011, sinagoga a rămas în grija președintelui Liviu Lăcătușu și a comunității evreilor deveni.

Articolul precedentSalariații unei companii din Valea Jiului își pierd locurile de muncă
Articolul următor210 copii și tineri din județul Hunedoara suferă de autism