Război în Ucraina, ziua 734. Zelenski a mai anunţat că milioane de oameni vor fi uciși dacă nu primește ajutorul blocat de republicani. Ucraina nu a primit decât 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut. Liderul de la Kiev a mai spus în conferinţă de presă comună cu premierul bulgar Nikolai Denkov.

UPDATE 9:07- Trei morți după ce o mașină civilă a fost lovită de o dronă în regiunea Belgorod, potrivit guvernatorului

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite după ce o dronă a lovit o maşină cu civili în satul Pochaevo, în regiunea rusă Belgorod, a declarat luni guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, citat de CNN.

Gladkov a dat vina pe forţele armate ucrainene pentru această lovitură. El a precizat într-o postare pe Telegram că persoanele aflate în maşină în momentul loviturii erau muncitori locali din domeniul construcţiilor.

Trei bărbaţi „au murit din cauza rănilor suferite în urma exploziei” care a urmat grevei, iar alte trei persoane au fost spitalizate cu răni provocate de schije, a precizat el.

Anterior, luni, satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod „a fost supus unor tiruri de mortiere din partea forţelor armate ucrainene”, a declarat Gladkov.

Ca urmare, doi copii în vârstă de 10 şi 11 ani au fost răniţi şi transportaţi la spitalul local, potrivit lui Gladkov.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent victimele.

UPDATE 8:00 – Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN și News.ro.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”, a declarat el reporterilor.

Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, a declarat anterior premierul slovac Robert Fico, informează Reuters. El a precizat că Slovacia nu va face acest lucru.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război”, a spus Macron. „Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani.”

UPDATE 7:43 – Volodimir Zelenski, la summit-ul special de la Paris: Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la reuniunea specială de la Paris, dedicată războiului din Ucraina, el afirmând că tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo, pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate.

”Astăzi, am participat la un summit special la Paris, un summit al liderilor convocat de domnul preşedinte al Franţei. Subiectul principal a fost tot ceea ce ne întăreşte în Europa, rezilienţa şi capacităţile noastre. Bineînţeles, arsenalele noastre, capacitatea noastră de a produce arme, furnizarea de arme către Ucraina şi continuitatea sprijinului”, a transmis Volodimir Zelenski într-o postare pe Facebook. 
 

”Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo. Pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate. Cooperarea şi determinarea sunt cele două răspunsuri pe care toată lumea ar trebui să le dea la întrebarea de a pune capăt războiului şi de a aduce pacea mai aproape”, mai spune liderul ucrainean. 
 
”Mulţumim tuturor celor care lucrează pentru Ucraina în acest fel! Mulţumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”, spune Zelenski în final. 

Update

Kievul a anunţat luni retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lângă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

 „La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus el. Din cauza acestor întârzieri, pierdem oameni, pierdem teritorii”.

Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din vara trecută.

Articolul precedentPNL și PSD se reunesc în ședință: se caută candidat la Primăria Capitalei. Trădări înainte de alegeri
Articolul următorVremea o ia razna. Temperaturi anormale pentru această perioadă. Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni