Recomandări din partea autorităţilor sanitare pentru prevenirea infecţiei cu  virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar. Datorită condiţiilor meteorologice favorabile, un număr mare de persoane îşi petrec zilele libere în natură, la iarbă verde, motiv pentru care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara consideră util să transmită către populaţia judeţului câteva recomandări pentru a preveni înţepăturile de ţânţari şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora.  

DSP Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de ţânţari, următoarele:

evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape

stătătoare etc.);

utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;

asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;

prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificati

urmatoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături,

erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Țânțarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile), țânțarul rămâne așa toată viața. Acesta are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni. Omul este numai gazdă accidentală în acest ciclu. Perioada de incubație a infecției cu virusul West Nile la om este cuprinsă între 3 și 15 zile, după înțepătura unui țânțar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, spun specialiştii. În 15 -20 la sută dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general, caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături. O mică parte dintre pacienți pot prezenta fenomene eruptive cutanate. În mai puțin de unu la sută dintre cazuri pot apărea simptome neorologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita, în general asociate cu febra. Pacienții care dezvoltă simptome neurologice sunt împărțiți în trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) și paralizie acuta flasca (WNP).

Specialiştii mai zic că nu există un tratament specific al acestei boli şi niciun vaccin care să o prevină, utilizarea îmbrăcămintei adecvate pentru a împiedica muşcătura de ţânţar fiind principala măsură de prevenire a îmbolnăvirii. Pentru cazurile severe pacienţii spitalizaţi primesc tratament simptomatic (antialgice) şi suportiv (cum ar fi perfuzii).

DSP Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul judeţului măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedia dezvoltarea ţânţarilor: acţiuni e dezinsecţie, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetaţie, asanarea suprafeţelor acoperite de luciu de apă şi salubrizarea teritoriului, prin intensificarea ritmului de ridicare a deşeurilor menajere.

Un virus care a ucis 17 oameni, în 2018

Un caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile a fost confirmat şi în judeţul Hunedoara, anul trecut. A fost vorba despre un bărbat, în vârstă de 73 de ani, din Simeria. De asemenea, tot în vara lui 2018, un alt hunedorean a fost suspect de îmbolnăvire cu acest virus, din fericire, analizele de laborator infirmind infecţia.

La nivel naţional, în sezonul 2018, în perioada 2 mai -6 septembrie, s-au înregistrat 166 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Virusul a provocat moartea a 17 români (șase decese au fost înregistrate în București, trei în județul Iași, două în Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Constanța, Dolj și Teleorman).

Articolul precedentCod portocaliu în judeţul Hunedoara până luni după-amiază
Articolul următorCei mai buni angajați ai ApaServ au fost premiați