Prezent, astăzi, la Deva, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declar că, ceea ce s-a întâmplat în cimitirul din Valea Uzului, unde crucile eroilor români au fost acoperite cu pungi din plastic, este „o provocare gândită, ieftină”, apărută nu întâmplător în campanie electorală.

Liderul UDMR este de părere că, autoritățile de la București ar trebui să ia măsuri ferme, categorice, în acest caz. „Avem o poziție, este cunoscută (…) În primul rând, autoritățile din Dărmănești au făcut o greșeală uriașă, și administrativă și politică. Spun administrativă, fiindcă au intrat pe teritoriul unui alt județ și, în această situație, nu au cerut aprobare. Exact cum aș veni eu la dumneavoastră în curte și aș începe să construiesc ceva și când veniți să mă luați la rost, mă supăr și chiar mă revolt. (…) Ei au intrat în zona penală (…) De altfel, aștept, de la prefect și de la instituțiile statului, sesizarea respectivă, fiindcă acolo este vorba despre o acțiune care trece de zona civilă, intrând în cea penală”, a declarat, la Deva, președintele UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că, în opinia sa, faptul că s-a intrat într-un spațiu sacru este o greșeală uriașă, morală. „Nu avem nimic împotrivă să se facă un monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial, în cel de-al Doilea Război Mondial, dar nu peste cadavre, peste rămășițele altor soldați, identificați, de altfel. Din acest punct de vedere, eu cred că, greșeala morală este și mai mare decât cea administrativă”, a mai spus Hunor.

El a explicat că, în anul 1916, în Valea Uzului, bătălia s-a purtat nu între români și maghiari, ci între armata austro-ungară și ruși. Au murit foarte mulți oameni, cimitirul a fost inaugurat chiar în 1917. Lucrurile sunt foarte clare. Au fost bătălii la 10 -12 kilometri mai departe (…) Acum s-au trezit să pună cruci peste mormintele soldaților din armata austro-ungară. Eu cred că, se poate găsi o soluție. Prima dată este nevoie de restabilirea situației de dinainte, deci scoaterea acelor cruci de pe mormintele soldaților maghiari. Nici pentru amintirea și cinstirea soldaților români nu cred că este bine să se știe că sub acele cruci din beton se află alte rămășițe”, a adăugat președintele UDMR.

„Nu noi am inventat acest subiect”

Acesta a mai afirmat că, în situația din Valea Uzului, autoritățile de la București trebuie să facă un pas hotărât, categoric, și foarte repede. „Acest lucru am cerut și eu, personal, de la prim-ministru și de la liderii coaliției (…) Nu noi am inventat acest subiect care nu ne folosește deloc. Nu noi am <căutat-o cu lumânarea>. (…) Nu suntem naivi, putem considera că a fost o provocare gândită. De către cine, habar nu am. Din 1918 sau 1945, nimeni nu s-a ocupat de cinstirea eroilor români. S-au trezit brusc în 2019. Am și eu o singură întrebare: de ce acum și nu în urmă cu 100, 70 sau 80 de ani? Nu pot să dau un răspuns, dar sigur este o provocare ieftină”, a conchis președintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent la Deva.

Articolul precedentApaServ Valea Jiului și-a premiat cei mai buni angajați
Articolul următorAlegeri europarlamentare şi Referendum: Program prelungit pentru eliberarea cărților de identitate, la Deva