Municipiul Lupeni gravitează între minerit și turism. Autoritățile locale sunt conștiente de faptul că mineritul este în continuă restrângere, astfel că mizează pe sectorul turistic ca principal motor al economiei locale.

Lupeniul este un oraș care s-a dezvoltat, în principal, datorită industriei miniere. Istoria noastră și viața noastră de zi cu zi, în ultimele două secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum, sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea locală caută noi soluții de dezvoltare.

“Municipiul Lupeni are un profil economic neechilibrat, fără un profil definitoriu. În perioada socialistă, până în 1989, municipiul a fost afectat în foarte mare măsură de politica de industrializare forțată. Moștenirea monoindustrială a exploatării miniere are deci o pondere semnificativă, mai ales după dezafectarea totală sau parțială a unor unități de mari dimensiuni precum EM Bărbăteni, EM Lupeni-Sud, Vîscoza sau Țesătoria de mătase. Dispariția locurilor de muncă și deficitul economic legat de aceste dezafectări a fost amortizat parțial de invetsiții noi în alte ramuri economice. În același timp, fabrici de dimensiuni mici/medii alături de firme de logistică/depozitare sau servicii tehnice au preluat locații industriale vacante, diversificând și fragmentând paleta de activități. Este de remarcat dezvoltarea incipientă a serviciilor turistice, care au potențial mare, fiind o alternativă viabilă la monoindustria pe cale de dispariție”, arată autoritățile locale din Lupeni.

În ultimii ani, Straja a devenit principala atracție turistică atât în sezonul de iarnă cât și în sezonul de vară.

“Pentru noi, ca reprezentanți ai administrației locale este foarte important să dezvoltăm stațiunea și pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercăm prin toate căile legale să promovăm stațiunea pentru a atrage turiști. Un plus este și faptul că în Straja funcționează asociația cabanierilor, dar și ONG-urile care au înțeles că prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstrează faptul că, la Lupeni, parteneriatul public-privat funcționează. Este un câștig faptul că în câteva zile, de vară, Straja a avut peste 5000 de turiști. Asta înseamnă că ne îndreptăm în direcția potrivită în ceea ce înseamnă Straja și în sezonul cald”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Activitățile din Straja nu se opresc aici. În lunile următoare, Straja va fi acaparată de motocicliști, dar și de iubitorii longboard-ului

 

 

 

Articolul precedent„Dosarul electronic”, disponibil și la Tribunalul Hunedoara
Articolul următorComplexul Sportiv Jiul Petroșani, proceduri pentru întabulare