Un deceniu de la exploziile care au curmat 13 vieți la mina Petrila. 10 ani se împlinesc de la tragedia care a îndoliat comunitatea din Petrila. În data de 15 noiembrie 2008 a avut loc una din cele mai mari tragedii din mineritul Văii Jiului. 13 mineri și salvatori își pierdeau viața într-o puternică explozie care a avut loc în subteranul minei Petrila.

Un muzeu unic în țară va fi dedicat în memoria salvatorilor mineri. Edificiul va fi inaugurat în data de 15 noiembrie. Muzeul Salvatorului Minier comemorează 10 ani de la explozia în care și-au pierdut viața 13 mineri și salvatori, în subteranul Minei Petrila. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Dr. Ing. George Artur Găman, Director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) – susținător al evenimentului, Cătălin Cenușă – inițiatorul Muzeului Salvatorului Minier, Ion Barbu – artist și Vasile Jurca – Primarul Orașului Petrila, în calitate de gazde ale activităților.

Evenimentul va continua cu o ceremonie religioasă la troița din incinta Minei Petrila, în memoria minerilor care și-au pierdut viața de-a lungul timpului în acest loc. Totodată, va fi dezvelită statuia „S.O.S. – Save our Sîrbu”, un omagiu adus celui care a scris Vechile Povestiri Minerești. Participanții la eveniment vor avea ocazia de a vizita toate obiectivele culturale din incinta Minei Petrila acompaniați de ghizi care le vor prezenta amenajările și care vor răspunde tuturor întrebărilor.

 

După tragicul eveniment din anul 2008, mina Petrila a inrtat în declin. Câșiva ani mai târziu s-a luat decizia ca unitatea minieră să fie inclusă pe program de închidere. Acum trei ani, s-a pus, definitiv, lacătul pe exploatarea zăcământului de huilă. Mina Petrila a fost o exploatare minieră din România. A fost înființată la 1859 de un consorțiu format de prinții Maximilian și Egon Fürtenberg, contele Otto Chotek, baronii Luis și Moricz Haber. Este cea mai mare și cea mai adâncă mină din Valea Jiului, coborând în pământ aproape 1.000 de metri.

 

Articolul precedentArde pădurea din apropierea cetății dacice Sarmizegetusa Regia! Pompierii fac eforturi să stingă focul
Articolul următorMunicipalitatea deveană susține învățământul dual în școli