Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 2,2%, în decursul lunii octombrie a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, relevă datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică(INS).

Conform statisticii oficiale, la nivelul lunii octombrie a acestui an, faţă de luna precedentă, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, de la un an la altul, industria bunurilor intermediare a înregistrat o diminuare cu 4,9% a preţurilor, iar în industria energetică a fost consemnată o scădere de 7,54%.

Pe de altă parte, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 7,73%, industria bunurilor de capital – cu 4,88% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 4,56%.

Datele INS arată că, în ceea ce priveşte indicele preţurilor producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă), pe secţiuni şi diviziuni CAEN, industria extractivă a înregistrat o scădere de 17,66% în octombrie 2023 vs octombrie 2022.

De asemenea, preţurile din industria prelucrătoare au scăzut cu 0,98%, raportat la perioada de referinţă, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 3,4%.

În acelaşi timp, sectorul de distribuţie a apei, salubritate, gestionarea deşeurilor şi activităţi de decontaminare a avut un salt al preţurilor producţiei industriale de 18,94%, în octombrie, anul curent, în comparaţie cu aceeaşi lună din 2022. AGERPRES

Articolul precedentPeste 130 de persoane au mers să doneze sânge la Ministerul Finanţelor; au fost salvate 300 de vieţi
Articolul următor200.000 DE BUCUREȘTENI AU PETRECUT LA „LAMINOR WINTER WONDERLAND”, ÎN PRIMUL WEEKEND