Arheologul Aurora Peţan, preşedinte al Fundaţiei „Dacica”, care a sesizat UNESCO cu privire la situaţia dramatică în care se află cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, a fost scos afară de la şedinţa festivă organizată, ieri, la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Parlamentari din Alba şi Hunedoara, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii Hunedoara, ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Institutului Naţional al Patrimoniului, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ai Regiei Naţionale Romsilva, reprezentanţi ai Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, ai Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina şi alţi invitaţi au luat parte la şedinţa festivă ce a avut loc la sediul CJ Hunedoara, din Deva, dedicată cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Ideea de a organiza această dezbatere a aparţinut Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, evenimentul fiind organizat chiar de „Ziua Internaţională a Monumentelor”.

„Au venit țintit la mine și m-au scos afară”

Specialistul în arheologie, Aurora Peţan nu a putut lua parte la discuţii, cu toate că fundaţia pe care o conduce a fost cea care a sesizat World Heritage Centre UNESCO cu privire la situaţia dramatică în care se află cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Arheologul susţine că a fost dat afară de la şedinţa festivă. „Mă scuzați că mă amuz, dar chiar e de râs. Tocmai m-au dat afară de la Consiliul Județean, am vrut să particip și eu la ședința de ziua monumentelor, dedicată Cetăților dacice. Așa, în calitate de președinte al Fundației Dacica, cea care a sesizat UNESCO cu privire la situația cetăților, cea care a pus în mișcare această comisie parlamentară. Sau în calitate de specialist. Cică n-am fost invitată. Sigur că n-am fost invitată, niciodată nu sunt invitată. Au venit țintit la mine și m-au scos afară. Vă felicit, ați făcut treabă bună, ca de obicei”, a scris, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare, Aurora Peţan.

Arheologul, care semnează mai multe lucrări ştiinţifice dedicate cetăţilor dacice şi în special Samizegetusei Regia, aduce acuzaţii grave, afirmând că „la măreața ședință festivă s-a vorbit despre datele false care au fost trimise la UNESCO cu privire la cetățile dacice”. „În timp ce eu eram dată afară, arheologul care a furnziat minciunile către UNESCO era în sală și participa senin la ședința în care tot ei se plângeau că au fost trimise date false către UNESCO. (…) La măreața ședință festivă de azi s-a vorbit despre datele false care au fost trimise la UNESCO cu privire la cetățile dacice. Date care au fost furnizate chiar de către cei de la Consiliul Județean Hunedoara ?. Managerul de sit care a fost raportor pentru cele 5 cetăți a fost numit prin decizie a președintelui CJ și a fost plătit de CJ. Înțeleg din asta că s-au adunat acolo la o festivitate și la un balmoș ca să povestească între ei cum fentează organismele internaționale”, a mai scris, pe Facebook, arheologul Aurora Peţan.

Articolul precedentFOTO| Actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” au continuat greva. „Apa trece, gunoaiele rămân!”
Articolul următorFemeie lovită de maşină în apropierea sensului giratoriu de la „Kaufland” din Deva