Secretele militare ale combinatului siderurgic din Hunedoara au fost dezvăluite de agenţia centrală de informaţii a Statelor Unite ale Americii. Specialiştii au descoperit că aici au funcţionat mai multe buncăre, care puteau rezista bombardamentelor atomice.

În anii 1950, complexul siderurgic de la Hunedoara se număra printre cele mai vechi de acest fel din sud-estul Europei. Aici munceau circa 15.000 de oameni. Zona era mereu extrem de bine păzită, iar 200 de oameni o monitorizau. Cea mai mare îngrijorare a combinatului era atunci riscul unor bombardamente aeriene, mai ales că, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Uzinele de fier din Hunedoara au mai fost bombardate.

Potrivit unor informări secrete, trei adăposturi antiaeriene au fost construite în interiorul complexului. Buncărele erau suficient de spaţioase încât să adăpostească atât muncitorii cât și locuitorii din vecinătate. Adăposturile sunt foarte detaliat descrise în raportul CIA făcut în 20 decembrie 1955.

Autorităţile comuniste plănuiau în acea vreme construcţia unei uzine de maşini agricole, în sudul Hunedoarei. În anii 1950, peste 6.000 de locuinţe au fost construite în Hunedoara, iar mii de oameni au fost angajaţi în combinat. Acum combinatul de acolo a rămas doar o ruină. 

Articolul precedentElevii se reîntorc de luni la şcoală. Ce se întâmplă cu testele de salivă pentru depistarea coronavirusului
Articolul următorANM anunță temperaturi anormale pentru luna ianuarie – Care e prognoza