Actorii din Valea Jiului au protestat, astăzi, pe scările din faţa Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani. Prin gestul lor, ei au dorit să îşi arate susţinerea faţă de directorul instituţiei culturale, Cosmin Rădescu, în cazul căruia s-ar pregăti o „execuţie politică”, ce ar fi dictată de la vârful Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara.

Cosmin Rădescu

Tot scandalul a pornit după ce a fost făcut public rezultatul evaluării managerului instituţiei culturale. Echipa Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani s-a adunat, astăzi, în fața teatrului, din dorinţa de a-şi arăta public nemulţumirea împotriva „rezultatului incorect, în urma evaluării anuale a managerului Cosmin Rădescu”. La acţiunea de protest au fost aşteptaţi toţi cei care au dorit să se alăture.

Actorii au protestat paşnic, dând dovadă de maximă unitate. În opinia acestora, se unelteşte un abuz împotriva directorului instituţiei culturale care, în urma rezultatului evaluării, ar risca să fie demis. Şi asta, în ciuda performanţelor manageriale ale lui Cosmin Rădescu, aflat în al doilea an de mandat la conducerea teatrului din Petroşani. Raportul de activitate pe anul 2018 al lui Cosmin Rădescu a fost evaluat cu 6.37, notă care nu i-ar mai permite să își continue mandatul. La o evaluare anterioară, acesta ar fi obţinut, însă, nota 9.75.

„Într-o țară în care te “ievaluează” PSD oricare dintre noi poate fi în situația lui Cosmin”

 

În mediul online au apărut numeroase mesaje de susţinere a managerului Cosmin Rădescu, văzut ca fiind un om „cu coloană vertebrală, implicat, loial instituţiei pe care o conduce cinstit”, dar care riscă să fie demis pentru că „a început să deranjeze (…) nu se „mânjeşte şi nu face parte din niciun partid politic”.

Oameni de cultură, actori din alte judeţe ale ţării, dar şi simpli cetăţeni s-au arătat revoltaţi, afirmând că politicul nu ar trebui „să îşi bage coada” în viaţa culturală. Cum începe un director de teatru să facă treabă, cum e schimbat. Aud că, la Petroșani, l-au picat la evaluare, azi, pe Cosmin Radescu, după doi ani în care omul chiar dezvoltase niște chestii mult peste ce înseamnă cultură petroșeneană (premiere de calitate, o gală mai mult decât onorabilă, parteneriate, vizibilitate). În același timp, în multe alte teatre din România, directori dinozaurizați, înveșniciți și interesați doar de prosperitate personală stau bine- merci și îngroapă temeinic tot ceea ce mai înseamnă teatrul”, a scris Călin Ciobotari, lector universitar doctor la Facultatea de Teatru, UAG Iași.

Într-o țară în care te “ievaluează” PSD oricare dintre noi poate fi în situația lui Cosmin. Când nu “ești sluga sistemului politic la putere” orice este posibil„, a scris altcineva. 

De reprezentanțiile artistice ale Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani s-au bucurat toți acei iubitori de teatru care au avut curajul să calce pragul instituției și asta datorită lui Cosmin Rădescu, care a reușit să ducă Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” la un nivel profesionist, acolo unde-i este și locul. A venit momentul să ne susținem valorile. Să ne susținem punctul de vedere și să-l susținem pe Cosmin Rădescu pentru eforturile depuse la ridicarea teatrului din Petroșani la un nou standard. Politica nu are ce căuta în teatru”, a comentat o altă persoană. 

Tot pe Internet a apărut şi o petiţie pe care cetăţenii sunt invitaţi să o semneze şi prin care se doreşte să se tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește imixtiunea politicului în teatru.

Articolul precedentDotări noi la spitalul din Brad. Două echipamente moderne pentru nou-născuţi
Articolul următorHunedoreanca Natalia Intotero pleacă din fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni