Marșul dedicat marelui erou național Avram Iancu, inițiat de scriitorul român Laurian Stănchescu, va avea loc și în acest an, pentru a noua oară, înaintea Serbărilor Naționale de la Țebea. Deși, se confruntă cu probleme de sănătăte, fiind imobilizat într-un scaun rulant, poetul va parcurge cei aproape 100 de kilometri, din localitatea Vidra, județul Alba, unde s-a născut Avram Iancu, și până la Țebea, unde este înmormântat „Crăișorul Munților”.

Scriitorul, în vârstă de 65 de ani, va începe marșul, pe 3 septembrie, însoțit de mai multe persoane, între care se află și câțiva români din Diaspora, din Torino-Italia, precum și fostul comisar șef de poliție Petrică Dima.

Plecăm de la casa lui Avram Iancu. La ora 12:30, vom face o ceremonie la monumentul lui Avram Iancu din Câmpeni. După aceea, vom face o altă ceremonie la statuia Iancului din Abrud, și apoi mai departe, vom face popasuri la toate bisericile și monumentele dedicate lui Avram Iancu, întâlnite în cale. Pe 7 septembrie, vom ajunge la Brad. (…) În scaun cu rotile voi merge! Vor fi oameni care mă vor duce. Din Diaspora, din Italia, Torino, am înțeles că vin, nu știu câte persoane, nu mi-au spus încă. Scopul acestui marș este acela de a crea o stare națională, o stare de spirit pur românească, pentru că, dacă nu creăm acea stare de spirit pur românească, ne scufundăm, ne ducem în neant, cu toată istoria magnifică pe care o avem și pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri. Nu vreau ca memoria lui Avram Iancu să dispară, pentru că fără Avram Iancu, am mai spus-o și o repet, astăzi, în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească”, a declarat, la Deva, Laurian Stănchescu, inițiatorul marșului și autorul proiectului Avram Iancu din Parlamenul României.

Acesta a transmis un mesaj dur pentru politicienii care vor fi prezenți, duminică, la Țebea. „Vor avea mari surprize pentru că, de data aceasta, voi spune lucrurilor pe nume. Voi vorbi despre corupția din Parlament, despre felul în care este ofensat Avram Iancu, faptul că, încă, nu sunt respectate uzanțele eroului național. În toată lumea, un erou național, cum este Avram Iancu la noi, are la căpătâi, un catarg cu drapelul. La noi nu există așa ceva (…) Eu voi fi acolo lângă mormântul lui Avram Iancu (…) Dacă va avea curaj Iohannis să vină la mormântul lui Avram Iancu îl voi interpela și îi voi spune să stea în genunchi în fața lui Avram Iancu, să își ceară iertare. Lui Dăncilă la fel. Toți care vor veni. Niciun politician nu are voie să treacă prin fața lui Avram Iancu fără să îngenuncheze la mormântul lui. Eu voi fi acolo de pază! (…) Aceștia nu sunt parlamentari români, toți sunt antiromâni, împotriva culturii și istoriei naționale. Acești oameni ar trebui vânturați, dați afară din istoria noastră contemporană!”, a adăugat scriitorul.

Poetul și scriitorul Laurian Stănchescu este cel care a inițiat și depus în Parlamentul României proiectul de lege prin care Avram Iancu a fost declarat „Erou al Națiunii Române”.

Marșul lui Avram Iancu a fost inițiat de Laurian Stănchescu în anul 2010. Acțiunea precede Serbările Naționale de la Țebea care vor avea loc duminica aceasta, în 8 septembrie.

Articolul precedentDouă femeie rănite în urma unui accident rutier, produs la Pui
Articolul următorA dat norocul peste un devean. A câștigat 2 milioane de lei la loto