Unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara sunt pregătite pentru începutul noului an şcolar. Cel puţin asta reiese dintr-o situaţie comunicată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Hunedoara. Dintre cele 279 de unităţi de învăţământ, doar patru nu au primit autorizație sanitară de funcționare. Faţă de anii anteriori, numărul acestora este mult mai redus. De exemplu, în 2017, 11 unități de învățământ hunedorene erau fără autorizație sanitară, iar în 2018 – nouă.

Cele patru unităţi şcolare care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare sunt Grădinița cu Program Prelungit din Crișcior, Grădinița nr. 2 – apartament Colonie din Aninoasa, Grădinița care aparține de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila și Școala Primară Chișcădaga, care aparține de Școala Gimnazială Șoimuș.

Potrivit reprezentanţilor IȘJ Hunedoara, în toate unitățile de învățământ din județ s-au desfășurat inspecții tematice care au urmărit „verificarea spațiilor școlare și a demersurilor întreprinse în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare, respectiv a autorizației ISU, monitorizarea măsurilor luate de conducerile unităților de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale, precum și asigurarea manualelor școlare”.

Pentru începerea în bune condiții a anului școlar 2019 – 2020 au fost demarate lucrări de reparații curente, la un număr de 132 unități școlare din judeţ. Un număr de 19 unități școlare au fost dotate cu: 1.276 bănci școlare, 150 măsuțe pentru grădinițe, 960 scaune, 11 catedre, 17 dulapuri, 86 table magnetice, 169 calculatoare și laptopuri, 35 videoproiectoare, aparatură pentru un laborator de fizică, aparatură pentru un laborator de chimie și dotări pentru cantine.

În ceea ce privește asigurarea combustibilului/agentului termic pentru sezonul rece, s-a constatat că mai bine de jumătate dintre unitățile de învățământ (57 la sută) sunt branșate la rețeaua de termoficare sau sunt dotate cu centrale termice proprii pe gaze naturale. 22 la sută dintre unități au combustibil solid pentru încălzire asigurat în procent de 100 la sută, iar 21 la sută dintre unitățile au combustibil solid pentru încălzire asigurat între 35 – 80 la sută.

Prea puţine microbuze şcolare

În județul Hunedoara, în prezent, 116 microbuze școlare asigură transportul elevilor. Conducerea IŞJ Hunedoara spune că, din situațiile transmise de conducerile școlilor, ar mai fi necesare 69 microbuze școlare, pentru completarea, dar mai ales pentru înnoirea, parcului auto existent.

Referitor la manualele școlare, conducerea IȘJ Hunedoara precizează că pentru clasele primare și VIII –XII, comenzile de manualele școlare au fost onorate de către edituri în proporție de 100 la sută, manualele fiind în curs de distribuire către unitățile școlare. Pentru clasa a VII-a, comenzile de manuale vor fi înregistrate de unitățile de învățământ în aplicația națională în perioada 9-13 septembrie 2019.

Articolul precedentŢebea 2019| Premierul Viorica Dăncilă şi un alai de miniştri, prezenţi la mormântul lui Avram Iancu
Articolul următorO școală modernă va fi realizată în orașul Hațeg