În satul Alun din județul Hunedoara locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Satul are o vechime de aproape 300 de ani. În trecut localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş

 

Uliţele unui sat din Munţii Poiana Ruscăi, grajdurile şi jumătate din case sunt făcute din marmură. Alun, un sat rămas aproape pustiu din Ținutul Pădurenilor, cu peste 50 de gospodării nelocuite decât rareori, a devenit în ultimii ani o destinație turistică cunoscută a românilor, aflați în căutarea locurilor pitorești. 

„Acest drum de marmură a fost pe vremea lui Ceaușescu. Prin anii ’60-’70 s-a făcut pentru că blocurile de marmură transportate din carieră erau de 5 până la 10 tone, astfel că trebuia ca utilajele să circule pe o structură solidă, de 4-5 kilometri, până în vale, unde nu erau probleme”, relata unul dintre localnici.

Drumul de marmură nu a mai fost reparat, decât pe alocuri, iar un vechi drum, mai abrupt și mai rar folosit, este aproape impracticabil. „Dacă pe acesta nu îl vor mai asfalta vreodată, așteptăm ca măcar vechiul drum să fie reabilitat, astfel încât mașinile să poată circula pe ele”, spune un alt sătean.

sursa: zdh.ro

Foto: Daniel Guta

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentMedicul Adrian Marinescu a anunțat când va începe să scadă numărul de infecții respiratorii în România
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET