În județul Hunedoara s-au înregistrat, pe parcursul anului trecut, aproape 200 de cazuri de tăieri ilegale de arbori. Arată acest lucru un raport al celor de la „Greenpeace” România.

Conform Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în 2017, la nivel național, în 2017, autoritățile au identificat 12.487 de cazuri de tăieri ilegale, în medie 34 pe zi, cu 32 la sută mai multe decât în anul anterior. Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, înregistrându-se 8.461 de infracțiuni, cu 62,02 la sută mai multe față de anul anterior, spun cei de la Greenpeace.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuție înregistrându-se în județul Dolj, unde mai bine de jumătate (57,22 la sută) din totalul cazurilor investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni, acesta fiind urmat de județele Gorj, cu 49,40 la sută și Vâlcea, cu 47,15 la sută.

Potrivit raportului, în județul Hunedoara autoritățile au identificat, anul trecut, mai exact, 188 de astfel de cazuri, de tăieri ilegale de arbori.

Sursa: www.greenpeace.org

Hunedoara se află printre primele 10 județe ale țării după numărul de apeluri efectuate la 112 pentru verificarea transporturilor de material lemnos, în 2017. În acest sens, conform aceluiași raport „Greenpeace” România, anul trecut, în județul Hunedoara s-au primit 488 de sesizări, la numărul unic de urgență, prin care s-a solicitat verificarea legalității transporturilor de lemne. Totodată, Hunedoara se află pe locul al doilea în topul județelor din întreaga țară după numărul de transporturi de material lemnos sesizate la 112 și neînregistrate în sistemul SUMAL, în anul 2017. „Cele mai multe apeluri la numărul de urgență 112 pentru verificarea legalității transporturilor de material lemnos au fost efectuate în județele Gorj – 22 la sută, Hunedoara și Buzău – 6 la sută fiecare, din totalul apelurilor efectuate la nivel național”, se mai arată în raportul respectiv.

Aplaudăm contribuția societății civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităților. Deoarece acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa în curând aplicația Forest Guardians, un instrument care permite cetățenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor, precum și în verificarea legalității transporturilor de lemn”, spune Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România.

 

 

Articolul precedentAccident cu două victime în Deva
Articolul următorSemnăturile pentru inițiativa civică „Fără penali în funcții publice” au fost invalidate la Uricani