Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia derulează unul dintre cele mai importante proiecte de restaurare şi punere în valoare a sitului istoric.

Proiectul este realizat în comun de CJ Hunedoara – în calitate de promotor, Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi un partener norvegian, cu o finanţare nerambursabilă de 2 milioane de euro.

În urma lucrărilor de restaurare, se dorește ca numărul de turiști care vizitează cetatea să crească cu cel puţin 30%. De asemenea, proiectul îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale.

Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.

Se are în vedere și digitizarea monumentului UNESCO, cu simulări ce reconstituie diverse locaţii ale cetății din perioada daco-romană.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentSilviu Mănăstire (PNL) despre creșterea pensiilor: „Premierul s-a exprimat clar pe chestiunea asta: 15% e pe lege”
Articolul următorEchipamente pentru dotarea cabinetelor medicale școlare la Deva