Profesorul de matematică Moise Ursu, decorat cu Ordinul pentru Învățământ, în grad de cavaler și fondatorul Colegiului “Traian Lalescu” din municipiul Hunedoara, a primit, astăzi, titlul de „Cetățean de Onoare” al Hunedoarei. Distincția i-a fost conferită apreciatului dascăl în cadrul ședinței de Consiliu Local (CL), care a avut loc la sediul primăriei.

 

Moise Ursu a împlinit, pe 24 iulie, vârsta de 77 de ani. S-a născut în comuna Bucium-Muntari, din județul Alba. Tatăl său a fost miner la Roșia Montană, iar mama, casnică. Au fost frați: trei fete și doi băieți. Trei dintre cei cinci copii au activat în învățământ. Școala primară a terminat-o în satul Muntari. A continuat școala elementară (7 clase) în Bucium-Șasa, unde l-a avut ca director și profesor pe unchiul său Gheorghe Ursu, veteran de război. Și-a continuat studiile la Liceul “Horea, Cloșca și Crișan” din orașul Abrud, județul Alba.

Nu a ascultat de sfaturile unor apropiați care îi recomandau cariera de medic sau inginer minier. Încă din timpul liceului a avut satisfacția de a rezolva probleme din gazeta de matematică-fizică. În consecință, a dat examen la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Matematică-Fizică din Cluj-Napoca, unde a reușit cu bursă, de care a beneficiat în toți cei cinci ani de studiu. În timpul facultății a făcut și pregătire militară, iar la terminare a fost convocat timp de șase luni la o unitate militară de obuzieri din Bacău, obținând gradul de sublocotenent. Ulterior, a fost avansat până la gradul de căpitan.

După terminarea facultății, a decis să aleagă Liceul Teoretic din Ghelari, județul Hunedoara. Și-a desfășurat activitatea la această unitate școlară până în iunie 1972. După o reducere de catedră, a fost detașat la Grupul Școlar din Hunedoara. Din motive obiective, a dorit să dea concurs pentru o altă unitate școlară (Liceul nr. 2, Liceul Industrial). A luat concursul cu nota cea mai mare și a ales Liceul Industrial Metalurgic, putând opta și pentru Liceul “Decebal” din Deva. După unificarea Liceului Industrial cu Grupul Școlar și înființarea “Grupului Școlar Industrial Metalurgic” și-a desfășurat activitatea aici. În anul 1986 a fost numit director de studii, unde și-a desfășurat activitatea și ca profesor până în anul 1990.

În anul 1997, împreună cu alți cinci colegi, a luat hotărârea să facă demersurile pentru desprinderea de Grupul Școlar Industrial Metalurgic și înființarea unui liceu de informatică. După eforturi susținute, a reușit, în final, să obțină aprobarea înființării Liceului de Informatică “Traian Lalescu”.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Timp de 40 de ani, între 1965-2005, profesorul Moise Ursu și-a adus contribuția la procesul educațional, obținând premii și mențiuni la sesiunile de comunicări științifice ale elevilor, precum și nenumărate premii la olimpiadele de matematică, ultimele trei fiind obținute la Olimpiada Națională. La data de 10 decembrie 2004, președintele României, Ion Iliescu, îi conferea Ordinul “Meritul pentru Învățământ” în gradul de Cavaler.

 

Articolul precedentFestivalul berii are loc la Petroșani
Articolul următorPesta porcină anulează târgurile de animale