Primăria Hunedoara contestă în instanţă sancţiunea primită de la Garda de Mediu

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara aduc precizări, după ce administraţia publică locală a fost amendată de Garda de Mediu pentru depozitare ilegală de deşeuri vegetale. Aceştia spun că îşi rezervă dreptul de a contesta în instanţă sancţiunea primită.

Zilele trecute, în urma unei postări pe reţeaua de socializare, comisarii de la Garda de Mediu au făcut un control, constatând că, pe un amplasament aflat la marginea Hunedoarei, erau abandonate deșeuri vegetale și deșeuri inerte. Pentru neconformitățile constatate, Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu au amendat Primăria Hunedoara cu 15.000 de lei, iar operatorul de salubritate a primit un avertisment.

Cine trebuia să ridice deşeurile?

Cei de la Primăria Hunedoara au transmis un comunicat presei din care se înţelege că, deşeurile cu pricina nu ar fi trebuit ridicate de ei, ci de operatorul de salubritate.

Redăm mai jos comunicatul transmis de către cei de la Primăria Hunedoara.

„Ca urmare a materialelor apărute în presă și în mediul online, pentru o corectă informare a opiniei publice, Primăria Municipiului Hunedoara face câteva precizări legate de sancțiunea primită recent de la Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu. Având în vedere faptul că municipiul Hunedoara este parte în contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 3 Centru/Bârcea Mare, operatorul de salubritate în municipiul Hunedoara este societatea Brai Cata SRL. Conform regulamentului serviciului de salubrizare, deșeurile biodegradabile se preiau, prelucrează și valorifică de către operatorul de salubritate. Totodată, în conformitate cu prevederile art. 49 alin. (6) din Regulamentul menționat anterior, deșeurile vegetale trebuie transportate la platforma de compostare din cadrul Stației de Tratare Mecano-biologică (TMB) de la Bârcea Mare. Societatea Brai Cata este obligată să respecte în totalitate și regulamentul serviciului de salubrizare, care este anexă a contractului. Aceasta și-a încălcat, încă o dată, obligațiile contractuale, nerespectând art. 8 alin. (1) lit. a) și art. 20 din Contractul de delegare. De asemenea, Centrul de management integrat al deșeurilor (CMID) Bârcea Mare, operat de societatea Supercom SA, refuză încheierea unui contract cu societatea Salubprest Hunedoara SRL în vederea transportării deșeurilor vegetale la stația de tratare, așa cum prevede art. 38 alin. (2) și art. 49 alin. (6) din Regulament. Totodată, conform art. 20 din Contractul de delegare, societatea Brai Cata este răspunzătoare de orice încălcare a prevederilor oricărei legi referitoare la mediul înconjurător. Referitor la identificarea unor spații pentru depozitarea deșeurilor inerte din construcții și platformă amenajată pentru deșeurile vegetale, considerăm că acest fapt nu este necesar având în vedere faptul că suntem parte din Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Hunedoara, existând deja depozitul de deșeuri de la Bârcea Mare. Astfel, operatorul acestuia este obligat să-și obțină toate avizele în acest sens și să încheie contractele cu operatorii de salubrizare delegați ai municipiului Hunedoara. Prin urmare, considerăm că municipiul Hunedoara și-a respectat obligațiile prevăzute de lege, având încheiate în acest sens contracte cu operatorii de salubritate, care sunt obligați să le respecte întocmai. Ne rezervăm dreptul de a contesta în instanță procesul verbal de contravenție!”.

Ce spune operatorul de salubritate?

În replică, reprezentanţii operatorului de salubritate, care acţionează pe zona 3 a judeţului Hunedoara, afirmă că, societatea nu este implicată în colectarea deşeurilor din parcuri şi grădini de pe domeniul public. „Colectarea deşeurilor provenind din parcuri şi grădini de pe domeniul public nu intră în prezentul contract, ci în sarcina instituţiilor care se ocupă cu întreţinerea parcurilor şi grădinilor, care vor transporta deşeurile verzi direct la staţia de tratare mecano-biologică, linia alocată pentru deşeuri verzi. Colectarea deşeurilor stradale din mediul urban nu intră în prezentul contract de delegare a serviciilor de colectare, ci face parte dintr-un contract separat atribuit de autorităţile locale pentru măturarea şi curăţarea străzilor şi a locurilor publice. Cele prezentate mai sus sunt extrase din Caietul de sarcini. (…) Menţionăm că, societatea Brai-Cata prestează activitatea în baza autorizaţiei de mediu şi a contractului cu CMID Bârcea Mare. Toate deşeurile colectate în baza contractului de delegare sunt transportate la CMID Hunedoara”, au transmis, la rândul lor, reprezentanţii operatorului de salubritate.

Articolul precedentMinistrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre „Dealul liliecilor” de la Şoimuş – „o bijuterie inginerească”
Articolul următorVIDEO: Autoritățile locale din Șoimuș fac apel la identificarea unui șofer care a fost la un pas de a produce o tragedie