Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România vrea să verifice lucrările efectuate de Ucraina la canalul Bâstroe.

„Azi la ministerul de Externe o să fie convocat ambasadorul Ucrianei la București prin care i se va solicita ca autoritățile române să verifice lucrările.

Este vorba de verificarea unor lucrări cu impact pe Deltă.

În acest moment dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituții nu poate să confirme aceste date. Până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm și să executăm măsurătorile de adâncime… (…) Întreținerea e pentru 3,5 metri. Ce depășește această adâncime înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene.

Am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca înainte de a iniția alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Motiv pentru care Ministerul de Externe este coordonat cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor, a inițiat notele verbale către Ambasada ucrainei la București, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere”, a spus Nicolae Ciucă, în fața presei.

Anunțul lui Ciucă vine în contextul în care ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat recent că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, ”o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile, relatează News.ro. Ministrul infrastructurii a afirmat că au fost deschis canalului Bâstroe pentru navigaţie, a crescut potenţialul de transbordare al porturilor şi că vor continua lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentVremea în vestul țării, la început de săptămână
Articolul următorMinisterul Sănătății lămurește scandalul momentului: este sau nu permisă reutilizarea stimulatoarelor sau defibrilatoarelor cardiace preluate de la persoane decedate?