O parte dintre poveștile de viață ce definesc identitatea comunei Sântămăria Orlea, din județul Hunedoara, au fost salvate de la uitare prin intermediul proiectului ”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”. Evenimentul, care a marcat încheierea acestui proiect, a fost găzduit de Școala de Dinozauri și Meserii din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea.

Proiectul a pornit de la necesitatea valorificării unor elemente de patrimoniu cultural imaterial aparținând comunităților de pe teritoriul Geoparcului. Mizându-se pe istoriile locului și pe dorința locuitorilor de a le transmite atât generațiilor mai tinere, cât și turiștilor dornici să descopere elemente inedite ale teritoriului pe care îl vizitează, au fost urmărite patru direcții majore: o cercetare în teren, inițierea de promotori locali, amenajarea unui spațiu multifuncțional cu identitate proprie și promovare prin evenimente, materiale și activități. În acest context, pe parcursul verii, 27 de persoane din satele comunei au acceptat invitația de a participa la o cercetare științifică bazată pe interviuri realizate de cercetătoarele Anamaria Iuga de la Muzeul Țăranului Român și Irina Balotescu de la Institutul de Cercetări al Universității din București. Persoanele intervievate au fost selectate pe baza propunerilor venite din comunitatea locală, prin intermediul Asociației Femeilor din Santamaria Orlea. Fiecare dintre cei intervievați este recunoscut în comunitate ca fiind păstrător al unor elemente de patrimoniu cultural imaterial”, spun reprezentanții Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Cercetarea a stat la baza realizării unui film – document bazat pe mărturiile celor invitați, dar și a unor activități și produse de formare și informare.

Surtsa foto: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, o parte dintre persoanele intervievate a acceptat invitația de a se întâlni cu tinerii din comună, cei care sunt în măsură să ducă mai departe poveștile locurilor din care se trag. Prin vizionarea mărturiilor filmate, dar și prin dialogul cu protagoniștii, tinerii prezenți, elevi ai Școlii Gimnaziale Sântămăria Orlea, au avut posibilitatea să descopere astfel viața de odinioară, în vremuri fără internet sau alte tehnologii specifice prezentului.

Proiectul ”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” a fost derulat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București, comuna Sântămăria Orlea, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea, la care s-a alăturat Asociația Pro ”Edu” SMO și co–finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial.

Articolul precedentEuroparlamentarul hunedorean Siegfried Mureșan, ales vicepreședinte al PPE
Articolul următorArtefacte descoperite în situl Micia, expuse la Vețel